Kina odbacuje australski poziv na istragu uzroka pandemije korona virusa

Korona virus pojavio se krajem prošle godine u Wuhanu u centralnoj Kini (EPA)

Kina je kao neosnovane odbacila australske sumnje u kinesko postupanje u pandemiji korona virusa, rekavši da su bili otvoreni i transparentni, unatoč rastućem skepticizmu u vezi s tačnošću službenog broja mrtvih.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne zauzela se u nedjelju da bude provedena nezavisna međunarodna istraga o uzrocima pandemije korona virusa, pridruživši se tako grupi zabrinutih u vezi s kineskim odnosom prema virusu koji se krajem prošle godine pojavio u Wuhanu, u centralnoj Kini, prenosi Hina.

Otad je virus uzrokovao gotovo 2,4 miliona slučajeva zaraze i više od 160.000 smrti širom svijeta, paralizirajući život i poslovanje u svim većim gradovima.

“Transparentnost je ključna da bismo mogli ići dalje, posebno kad je riječ o Kini”, rekla je Payne u izjavi za australsku televiziju ABC.

Na pitanje šta očekuje od Kine kazala je da je potrebno provesti nezavisnu istragu o porijeklu virusa, načinu kojim se pristupilo suzbijanju epidemije, kao i otvorenosti u podjeli informacija.

Mora se razmotriti i saradnja Kine sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), kazala je, iako sam WHO nije prava institucija za provođenje takve istrage.

Kritike Pekinga

U Pekingu, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova rekao je da su primjedbe Marise Payne “potpuno bez činjenične osnove”, dodavši da je preispitivanje kineske transparentnosti neutemeljeno i da pokazuje nedostatak poštovanja prema požrtvovnosti kineskih građana.

“Kina izražava duboku zabrinutost i odlučno se brani od tih optužbi”, rekao je novinarima Geng Shuang tokom dnevnog brifinga.

Poziv Australije objavljen je uslijed rastućih kritika koje je Kini posljednjih sedmica uputio SAD, uključujući i predsjednika Donalda Trumpa, koji je u subotu rekao da se Kina treba suočiti s posljedicama ako je “svjesno odgovorna” za pandemiju.

“Mogla je (pandemija) biti zaustavljena u Kini prije nego što je počela, a nije i sada cijeli svijet pati zbog nje”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

“Ako je to bila greška – greška je greška. No, ako su svjesno odgovorni, smatram da onda svakako treba biti posljedica”, dodao je Trump.

Nije pojasnio koje će korake SAD preduzeti.

Trumpove tvrdnje

Trump je rekao da su Kinezi bili “zbunjeni” te da je pitanje je li korona virus “greška koja je izmakla kontroli ili je to učinjeno namjerno”.

“Postoji znatna razlika između ta dva (scenarija)”, kazao je.

Trump i drugi visoki američki zvaničnici optužili su Kinu zbog netransparentnosti u vezi s izbijanjem epidemije krajem prošle godine u Wuhanu, a Trump je prošle sedmice obustavio američke uplate Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, optuživši je da je “sinocentrična”.

Prošlog mjeseca Tajvan je objavio da su još krajem decembra upozorili WHO da postoje dokazi za prenošenje korona virusa sa čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom januara na Twitteru objavio da istraga kineskih vlasti pokazuje da takvi dokazi ne postoje.

Također, mnogi su izrazili sumnju u službene kineske brojke, a vlasti u Wuhanu u petak su objavile da je broj umrlih u Wuhanu za 50 posto veći, dok Kina asimptomatske osobe, koje potvrđeno imaju korona virus, ne ubraja u službeni broj oboljelih.

Trump je prvobitno hvalio kineski odgovor na epidemiju korona virusa da bi ga nakon nekog vremena prozvao “kineskim virusom”, dok je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova objavio da su američki vojnici proširili korona virus u Kinu.

Trumpovi kritičari u SAD-u priznaju da je Kina loše postupala prilikom izbijanja epidemije te da treba razjasniti šta se zaista dogodilo, ali kažu da Trump koristi greške Pekinga kako bi skrenuo pažnju jer je sam loše odgovorio na krizu te tvrde da želi iskoristiti protivkinesko raspoloženje kod nekih glasača kako bi pobijedio na predsjedničkim izborima 2020.

Trump je početkom marta uporedio COVID-19 sa sezonskom gripom.

Uprkos žestokoj retorici s obje strane, SAD uveliko zavisi od Kine za uvoz zaštitne opreme protiv korona virusa, a Trump također želi održati teško ugovoreni trgovinski sporazum.

U ponedjeljak je kineska Nacionalna zdravstvena komisija prijavila 12 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih u kopnenom dijelu zemlje porastao na 82.747, dok broj smrtnih slučajeva iznosi 4.632 i ostaje nepromijenjen.

Izvor: Agencije