Kina: Od 2014. u Xinjiangu uhapšeno 13.000 ‘terorista’

Muškarci tokom molitve u džamiji u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang (Reuters)

Kineske vlasti uhapsile su skoro 13.000 „terorista“ u nemirnoj zapadnoj regiji Xinjiang od 2014. godine, saopćile su državne vlasti u ponedjeljak.

Objavu čini dugi dokument kojim se ponovo brane kontraverzne „mjere de-radikalizacije“ Pekinga, prenosi agencija Reuters.

Kina je na sve većem udaru međunarodnih kritika zbog uspostavljanja, kako iz UN-a navode, pritvornih centara u kojima se nalazi više od jednog miliona Ujgura i drugih muslimana.

Zvanični Peking navodi kako su mu potrebne ove mjere za uklanjane prijetnje od militanata, a zatvore naziva „vokacijskim centrima za obuku“.

Dodaje se u današnjem dokumentu kako su vlasti usvojile politiku koja „pravi tačan balans između suosjećanja i ozbiljnosti“.

Protivterorizam kao opravdanje

Također se navodi kako je od 2014. godine u Xinjiangu „uništeno 1.588 nasilnih i terorističkih bandi, uhapšeno 12.995 terorista, oduzeta 2.052 eksplozivna uređaja, kažnjeno 30.645 osoba zbog 4.858 nezakonitih vjerskih aktivnosti i oduzeto 345.229 primjeraka nezakonitih vjerskih materijala“.

U saopćenju vlasti piše kako je tek mala manjina ljudi, poput lidera oružanih grupa, na udaru teških kazni, dok oni koji su bili pod utjecajem ekstremista dobijaju obuku i trening kako bi spoznali greške svog puta.

Svjetski ujgurski kongres, vodeća protjerana grupa, brzo je odbacila dokument.

„Kina namjerno izvrče istinu. Protivterorizam je političko opravdanje za supresiju Ujgura. Pravi cilj takozvane de-radikalizacije je uklanjanje vjere i detaljno provođenje Sinizacije“, navodi se u saopćenju glasnogovornika Dilxata Raxita.

Izvor: Agencije