Oglasi

Kina objavila Bijelu knjigu o slobodi vjeroispovijesti

Navodi se da vjere u Kini moraju biti kineske po svojoj orijentaciji i da se moraju prilagoditi zemlji socijalističkog društva.
'Primjereni vjerski odnosi' i 'gušenje vjerskog ekstremizma' uz očuvanje vjerskih sloboda 'uobičajene su zadaće s kojima se suočavaju sve zemlje u svijetu', navodi se u dokumentuEPA

Kina obećava da će očuvati vjerske slobode u najnovijoj Bijeloj knjizi koju je objavila vlada, prenose državni mediji u vrijeme kada se očekuje sklapanje historijskog sporazuma između Svete Stolice i Pekinga o načinu imenovanja biskupa.

"Primjereni vjerski odnosi" i "gušenje vjerskog ekstremizma" uz očuvanje vjerskih sloboda "uobičajene su zadaće s kojima se suočavaju sve zemlje u svijetu", navodi se u dokumentu, prenosi njemačka agencija dpa.

"Vjere u Kini moraju biti kineske po svojoj orijentaciji" i moraju se prilagoditi zemlji "socijalističkog društva", navodi se nadalje.

Bijela knjiga objavljena je u vrijeme kada se očekuje sporazum između Pekinga i Svete Stolice koji bi mogao donijeti obnovu diplomatskih odnosa prekinutih prije gotovo sedamdeset godina.

Kina je uložila stvarne napore prema uspostavi odnosa s Vatikanom, rekao je u utorak kineski dužnosnik, prenosi Reuters.

Kineski katolici podijeljeni

Prema očekivanjima od tog sporazuma, Vatikan bi odlučivao o imenovanju budućih biskupa, što danas nije slučaj.

Kineski katolici podijeljeni su između sljedbenika biskupa koje imenuje kineska vlada i vjernika koji poštuju "ilegalce", a riječ je o biskupima koji su lojalni Vatikanu.

Puni odnosi s Pekingom omogućili bi Vatikanu zakonski okvir za skrb nad oko dvanaest miliona katolika u Kini, piše Reuters.

"Iskrena želja naše vlade je poboljšati odnose i kineska vlada uvijek je ulagala stvarne napore u tom smjeru", rekao je na konferenciji za novinare Chen Zongrong, bivši zamjenik Državne uprave za vjerska pitanja.

Prošle sedmice Vatikan je objavio da se nastavlja dijalog između dvije strane, no sporazum zasad neće biti potpisan iako se očekivalo da će se to dogoditi u martu. 

Drugo sporno pitanje je kako riješiti problem Tajvana, koji ima samoupravu i održava službene diplomatske odnose s Vatikanom.

Slobode Ujgura

Kina, međutim, smatra Tajvan svojom odmetnutom pokrajinom i odriče mu pravo na sklapanje međudržavnih odnosa. 

Međutim, ako se i poboljšaju odnosi s Katoličkom crkvom, službeni Peking i dalje guši slobode Ujgura, koji su muslimani, kao i tibetanskih budista i sljedbenika sekte Falun Gong, navodi Freedom House, organizacija koja mjeri političke i vjerske slobode širom svijeta.

Kina službeno priznaje pet vjeroispovijesti u svojoj Bijeloj knjizi - budizam, taoizam, islam, katolicizam i protestantizam.

Procjenjuje se da je u Kini oko dvjesto miliona vjernika.

Međutim, ta brojka službenog Pekinga znatno je niža od procjene koju iznosi Freedom House - 350 miliona vjernika, no američki State Department procjenjuje da je u cijeloj Kini oko 657 miliona vjernika, piše agencija dpa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.