Kina o mjerama SAD-a: Koncept nacionalne sigurnosti se zloupotrebljava

SAD optužuje Huawei za podršku kineskoj vladi u špijuniranju (EPA)

Kina snažno osuđuje jednostrano uvođenje sankcija drugih zemalja kineskim pravnim licima i smatra da se koncept nacionalne bezbednosti zloupotrebljava, izjavio je portparol Ministarstva trgovine u Pekingu povodom najnovijih američkih ograničenja prema telekomunikacionom gigantu Huaweiu.

Sjedinjene Američke Države bi trebalo da izbegavaju dalje pogoršanje kinesko-američkih trgovinskih odnosa, rekao je portparol Gao Feng novinarima na nedeljnom brifingu, prenosi Reuters.

Koncept nacionalne sigurnosti se zloupotrebljava, a ne bi smeo da se koristi kao sredstvo za trgovinski protekcionizam, dodao je Gao.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da na takozvanu “Listu pravnih lica” (Entity list) stavlja Huawei technologies i još 70 podružnica, čime se ovoj telekomunikacionoj kompaniji zabranjuje da nabavlja komponente i tehnologiju od američkih firmi bez prethodnog odobrenja SAD-a.

Huawei označen kao prijetnja

Pored toga, američki predsednik Donald Trump je potpisao izvršnu naredbu kojom zabranjuje firmama u SAD da koriste telekomunikacionu opremu onih kompanija za koje se smatra da predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost.

U Trumpovoj naredbi nije konkretno navedena nijedna zemlja ili kompaniju, ali su američki zvaničnici prethodno označili Huawei kao “pretnju” i lobirali kod saveznika da ne koriste mrežnu opremu ove kompanije za 5G mreže naredne generacije, podseća Reuters.

Istovremeno, kinesko Ministarstvo trgovine je saopštilo da su strane direktne investicije u KinI porasle za 6,4 odsto u periodu januar-april ove godine u odnosu na isti period 2018, dok su, kako se navodi, direktna strana ulaganja iz Sjedinjenih Država u Kinu povećana u prva četiri meseca ove godine za 24,3 odsto.

Izvor: Agencije