Kina o izvještaju SAD-a: Gledajte svoju državu

Kineska vlada u srijedu je izdala 'godišnji izvještaj o pobijanju kritika' iz Washingtona (EPA)

Kina je u četvrtak osudila kritiku Washingtona u godišnjem izveštaju State Departmenta o poštivanju ljudskih prava u toj državi i u “vlastitom godišnjem odgovoru Sjedinjenim Američkim Državama” poručila da SAD, kao samoproglašeni zaštitnik ljudskih prava u svijetu, treba prvenstveno pogledati svoju državu.

State Department kritizirao je poštivanje ljudskih prava u Kini, uključujući i zlostavljanja muslimanske manjine u regiji Xinjiang.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo podvukao je zloupotrebe ljudskih prava u Iranu, Kini, Južnom Sudanu i Nikaragvi u godišnjem izvještaju i posebno istakao Kinu kao ligu za sebe u nepoštivanju ljudskih prava.

Direktor odjeljenja za ljudska prava State Departmenta Michael Kozak rekao je da “takvo nepoštivanje ljudskih prava muslimanske manjine u Xinjiangu nije zabilježeno od 1930”, očito misleći na progone Hitlerove Njemačke i Staljinovu politiku.

‘Godišnji izvještaj o pobijanju kritika’

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang izjavio je da je “američki izvještaj, kao i obično, pun ideoloških predrasuda i neosnovanih optužbi” i naveo da je Kina poslala Washingtonu odgovor u vezi s time.

“Savjetujemo SAD-u da pogleda kako se kod njih poštuju ljudska prava te da prvo vodi računa o vlastitim stvarima”, dodao je.

Kineska vlada u četvrtak je izdala “godišnji izvještaj o pobijanju kritika” iz Washingtona.

Očito je riječ o dvostrukim standardima, ocijenili su iz kineskog državnog vijeća i dodali da je SAD samoproglašeni branilac ljudskih prava.

Izvještaj ističe i nedostatak medijskih sloboda uprkos tome što je Kina na rang-listi Reportera bez granica prošle godine bila na 176. mjestu, ispred Sirije, Turkmenistana, Eritreje i Sjeverne Koreje.

‘Atmosfera zastrašivanja i neprijateljstva’

“Sloboda medija napadnuta je bez presedana”, navodi se u izvještaju Kine te ukazuje na slučajeve hapšenja reportera u SAD-u i sprečavanja novinara da rade svoj posao.

Dodaje se da vlada SAD-a nastavlja optuživati medije za kreiranje lažnih vijesti i stvara atmosferu zastrašivanja i neprijateljstva, ukazujući na slučajeve gdje je Bijela kuća oduzela akreditive nekim novinarima.

Predsjednik Kine Xi Jinping rijetko odgovara na pitanja reportera i nema glasnogovornika.

Kina je odbila kritiku poštivanja ljudskih prava i ukazala da je milione podigla iz siromaštva i da niko nema pravo kritizirati njihov način vladavine.

Izvor: Agencije