Kina negira vojnu intervenciju u Hong Kongu

Nastavljena je blokada glavnih prometnica u Hong Kongu, a nekoliko tisuća studenata i danas je bojkotiralo nastavu zbog odbijanja Pekinga da tom gradu jamči puna demokratska prava.   

Demonstranti, uglavnom studenti, odlučni su u osudi odluke Pekinga da ograniči opće pravo glasa u toj autonomnoj regiji pod kineskom upravom.

Zbog velikog broja okupljenih promet u Hong Kongu znatno je otežan, a zbog smirivanja situacije na ulicama, interventna policija je opozvana. No, neki studenti tek očekuju ono najgore.

„Mislim da će policija upotrijebiti silu protiv nas, ali mi se s njima nećemo tući. Nećemo se koristiti rukama da bismo zaštitili Hong Kong i našu budućnost“, kaže Gordon Cheung, 18-godišnji student.

„Prijatelji koje sam vidio u vijestima, ovo je od srca: sve u meni poziva me da dođem ovdje i štitim Hong Kong i da kažem tamošnjim vlastima što nam zapravo treba. Ne trebaju nam lažni izbori. Trebaju nam demokratski izbori“, dodaje student Victor Chan.

Strah od vojne intervencije

Prosvjednici su za srijedu najavili veliku kampanju masovnog građanskog neposluha, tražeći i ostavku Leung Chun-yinga, veoma nepopularnog upravitelja Hong Konga, odnosno pekinškog povjerenika za Hong Kong.

Pokret nazvan „revolucija kišobrana“, zbog česte upotrebe kišobrana u borbi protiv suzavca, naišao je na odobravanje širom svijeta.

Unatoč smirivanju situacije, grad je i dalje bio djelomice u blokadi, pa dio škola i banaka opet nije radio, a bilo je i problema u javnom prijevozu.

Situaciju su dodatno potpirile glasine o potencijalnoj intervenciji kineske vojske, što su gradske vlasti negirale.

„Nadam se da će stanovnici ostati mirni. Nemojte da vas glasine zavaraju. Policija će i dalje težiti održavanju socijalnog mira, osiguranju normalnog protoka prometa i javne sigurnosti“, poručio je upravitelj Leung.

Podrška Velike Britanije

Prosvjednici, uglavnom studenti i građani okupljeni u grupu Occupy Central traže političku slobodu, kao što je 1997. godine prilikom primopredaje teritorija Pekingu od Velike Britanije bilo i obećano i nemaju se namjeru maknuti s ulice dok im zahtjevi ne budu ispunjeni, prenosi Jutarnji list.

Na izborima 2017. godine žele slobodno birati kandidate koji nisu nužno prošli verifikaciju komunističke vrhuške u Pekingu, a prosvjednike je poduprla i Velika Britanija kazavši kako ljudi imaju pravo na prosvjede i pozvala ih da to čine u okviru zakona.

Kineski narodni kongres donio je odluku da će regionalne vlasti Hong Konga na izborima 2017. godine birati odbor koji će brojati veliki broj delegata.

Prodemokratski prosvjednici tvrde da su svi članovi tog odbora poslušnici vlasti u Pekingu i zahtijevaju demokratske izbore po standardima koji se primjenjuju u drugim zemljama što i jeste povod za višednevne prosvjede.

Izvor: Al Jazeera i agencije