Kina: Ne želimo trgovinski rat, ali ga se ni ne bojimo

Donald Trump, Xi Jinping
Trump je više puta rekao da se priprema za susret sa Xijem u okviru samita G20 u Osaki (EPA)

Kina je otvorena za nove trgovinske pregovore s Washingtonom, no ne najavljuje ništa u vezi s mogućim susretom kineskih i američkih čelnika na samitu G20 ovog mjeseca, priopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

Američki predsjednik Donald Trump nekoliko je puta kazao da se priprema za susret s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom u okviru samita G20 u Osaki koncem lipnja, no Kina to nije potvrdila.

Američki ministar financija Steven Mnunchin rekao je u subotu kako susret čelnika ima neke paralele sa sastankom na vrhu u Buenos Airesu prošloga prosinca, nakon kojeg je Washington odgodio povećanje carina, a dvije strane nastavile pregovore.

Geng Shuang, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, obraćajući se za medijima u Pekingu, ponovno nije potvrdio takav susret.

Geng: Ako žele ravnopravne razgovore, vrata otvorena

No, primijetili su kako je američka strana nedavno u više navrata istaknula kako se nada susretu Trumpa i Xija.

“Bude li konkretnih vijesti o tome, Kina će to obznaniti na vrijeme”, rekao je Geng.

U vezi s trgovinskim sporom i pregovorima pozicija Kine vrlo je jasna, dodao je.

“Kina ne želi sudjelovati u trgovinskom ratu, ali ga se ni ne boji. Ako američka strana želi imati ravnopravne razgovore, tada su naša vrata otvorena. No, ako inzistira na eskaliranju trgovinskih napetosti, čvrsto ćemo odgovoriti i boriti se do kraja”, rekao je Geng.

Izvor: Agencije