Kina ne želi pregovore s Japanom o otocima

Li: Susreti između državnika se ne održavaju samo zbog rukovanja i zajedničke fotografije, nego da bi se riješili problemi (EPA)

Kina trenutno ne vidi razloga zašto bi s Japanom raspravljala o suverenitetu nad spornim otocima u Istočnom kineskom moru, izjavio je u utorak pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Li Baodong.

Odnosi između Tokija i Pekinga zategnuti su zbog spora oko otoka koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu.

Japanski premijer Shinzo Abe želi poboljšati međusobne odnose i pozvao je na održavanje sastanka na visokom nivou s Kinom, ali ne želi nikakve preduslove za održavanje sastanka.

Kina nije ni pokazala volju za susretom. Li je rekao da je japanski poziv na razgovore neiskren i da se radi samo o pozi.

„Susreti između državnika se ne održavaju samo zbog rukovanja i zajedničke fotografije, nego da bi se riješili problemi“, dodao je on.

„Ako Japan želi organizirati susret da bi se riješili problemi, onda bi trebao prestati s praznim riječima i ‘izvođenjem predstava’.“

Revidiranje uloge

Kineski i japanski brodovi i avioni mjesecima prate i tjeraju jedni druge iz područja oko spornih otoka.

Tenzije pojačavaju i izjave nekih japanskih političara koji bi željeli revidirati ocjene o ulozi Japana u Drugom svjetskom ratu.

„Kako možemo u takvim uvjetima organizirati susret lidera o kojem Japan govori?“, upitao je Li.

Izvor: Agencije