Kina: Ne uplićite se u naše poslove

EU posebno zabrinuta "zbog slučaja ugrožavanja ljudskih prava osumnjičene Ni Julan" (EPA)

Kina je danas zatražila od drugih država da ne koriste ljudska prava kao izgovor za „miješanje“ u njene unutrašnje stvari, nakon što je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton izrazila zabrinutost zbog hapšenja dvojice kineskih aktivista.

Aktivisti za ljudska prava, Čen Si i Čen Vei, koji žive u različitim provincijama i nisu u srodstvu, osuđeni su krajem decembra na kazne zatvora od 10 i devet godina zbog „subverzivnih djelatnosti“.

„Vanjski svijet se ne treba miješati u unutrašnje stvari Kine pod izgovorom ljudskih prava“, rekao je predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei upitan da prokomentariše poruku visoke predstavnice EU.

On je rekao da su „kineske sudske vlasti vodile te slučajeve u skladu sa zakonom“, prenio je AFP.

Slučaj Ni Julan

Kancelarija Ashton jučer je u saopćenju rekla da „žali“ zbog osude dvojice Čena, dodajući da ostaje „posebno zabrinuta zbog slučaja ugrožavanja ljudskih prava osumnjičene Ni Julan, posebno zbog njenog slabog zdravlja“.

„Evropska unija je zaokupirana pogoršanjem situacije oko aktivista za ljudska prava u Kini i nastavit će da pažljivo prati te slučajeve“, kaže se u saopćenju.

I suprugu Ni, Dong Ðićinu je suđeno prošle sedmice zbog „izazivanja svađa, provociranja nereda i namjernog uništavanja privatne i javne imovine“ i zbog „ponovljenog zloupotrebljavanja drugih ljudi u otežanim uslovima”.

Sud, međutim, još nije izrekao presudu u slučaju Ni i Donga, koji su pomagali porodicama širom Kine kada su ove nasilno izbacivane iz svojih kuća prilikom državne rekvizicije zemlje.

Hong je danas rekao da „kineska vlada štiti i promoviše ljudska prava u skladu sa zakonom”.

Izvor: Agencije