Kina ne isključuje upotrebu sile protiv Tajvana

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije (EPA)

Vlasti Kine saopćile su da ne isključuju upotrebu sile u nastojanju da se Tajvan zadrži kao integrativni dio Kine te su obećale da će poduzeti sve vojne mjere kako bi pobijedili tajvanske separatiste, javlja Anadolija.

Kineske vlasti danas su objavile saopćenje u kojem se navodi da je borba protiv separatističkih aktivnosti u Tajvanu, Tibetu i Xinjiangu u vrhu nacionalnih prioriteta te najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Riječ je o “bijelom papiru“ kojeg kineske vlasti objavljuju u razmaku od nekoliko godina i u kojem se navode prioriteti nacionalne politike.

Kina najavljuje da će i dalje biti u defanzivnom gardu, ali da se neće libiti da kontranapadom odgovori na bilo kakav napad na njene interese.

Posebno je ukazano na rast separatističkih aktivnosti u Tajvanu, a zvanični Peking je poručio da su na propast osuđeni svi ti pokušaji ugrožavanja cjelovitosti Kine.

SAD najvažniji saveznik Tajvana

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije. Tim ostrvom vlada rivalski režim čiji pripadnici su tu našli utočište 1949, poslije poraza od komunista u građanskom ratu.

Sjedinjene Američke Države su u prošlosti više puta izazivale bijes Kine prodajom oružja Tajvanu.

Washington je 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom da bi priznao vlasti u Pekingu kao jedine predstavnike Kine ali je i dalje najmoćniji saveznik i glavni snabdjevač oružjem odmetnutog ostrva.

SAD je čak zakonom obavezan da snabdije Tajvan dovoljnom količinom vojne opreme za samoodbranu.

Ranije ovog mjeseca, SAD je odobrio prodaju oružja vrijednog 2,2 milijarde dolara Tajvanu, nakon čega je Kina zaprijetila sankcijama.

Izvor: Agencije