Oglasi

Kina: Nastavljena kampanja 'čišćenja' interneta

U novom valu cenzure bit će blokirano još stranih medija i korisničkih računa na društvenim medijima.
Vlasti su u novembru prošle godine objavile da su ugasile 9.800 adresaEPA - Ilustracija

Kina je počela kampanju "čišćenja" interneta, objavili su državni mediji u srijedu o novom valu cenzure, u okviru kojeg je blokirano još stranih medija i korisničkih računa na društvenim mrežama.

"Čišćenje" su u maju počeli administracija za kibernetički prostor, Ministarstvo za informacijske tehnologije, Ured za javnu sigurnost i regulator tržišta, a trajat će do kraja godine, piše državna novinska agencija Xinhua.

Kampanjom će se izložiti i kazniti sajtovi zbog "ilegalnih i kriminalnih aktivnosti", "neispunjavanja obaveza" poštivanja sigurnosnih mjera ili krađe ličnih informacija, dodaje agencija. 

Kampanja je uslijedila nakon niza gašenja i blokiranja sajtova i korisničkih profila na društvenim mrežama.

Osjetljivi materijali

Od prošlog vikenda nisu dostupni mediji poput Washington Posta i Guardiana i time su se pridružili listi blokiranih sajtova, među kojima je i agencija Reuters.

Kineski finansijski medij Wallstreetcn.com u ponedjeljak je objavio da je ugasio svoj sajt i mobilnu aplikaciju na zahtjev vlasti, ali nije otkriveno koja je pravila prekršio.

Gase se i profili na društvenim mrežama koji objavljuju politički osjetljiv materijal ili finansijske vijesti.

Vlasti su u novembru prošle godine objavile da su ugasile 9.800 adresa koje su objavljivale "senzacionalistički, vulgaran ili politički štetan sadržaj".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.