Kina: Napad nožem na djecu u obdaništu

Napadi nožem na djecu nisu neuobičajeni u Kini (Reuters)

Muškarac naoružan kuhinjskim nožem ranio je u obdaništu na jugu Kine 11 djece, od kojih je troje u teškom stanju, javili su kineski državni mediji, a prenosi AFP.

Agencija Xinhua je javila da je 41-godišnji napadač ušao u vrtić koji se nalazi u autonomnoj regiji Guangxi u popodnevnim satima po lokalnom vremenu i rekao da ide po sina, dok je kineska televizija CCTV putem društvenih mreža objavila podatak da je napadač ušao u zgradu tako što se popeo uz zid, kao i da je istraga u toku.

Napadač je uhapšen, a troje ozbiljno ranjene djece je prebačeno u bolnicu, prenosi Tanjug.

Zasad je nepoznat motiv napada na djecu.

Nasilni zločini

AFP navodi da ovakvi napadi nožem nisu neuobičajeni u Kini, a posljednji se desio u februaru prošle godine u južnoj otočkoj pokrajini Haikou, kada je napadač ranio desetoro djece i potom izvršio samoubistvo.

Nasilni zločini su u Kini rijetki u poređenju sa mnogim drugim zemljama, ali se posljednjih godina dogodilo više napada hladnim oružjem, uključujući neke u kojima su meta bila djeca.

Počinitelji takvih napada su uglavnom osobe sa mentalnim problemima, što je izazvalo ogorčenje među kineskim roditeljima koji zahtijevaju povećanje sigurnosti u školama.

Jedan od najsmrtonosnijih napada dogodio se 2010. godine, kada je 42-godišnji muškarac ubio osmero djece u osnovnoj školi u Fujian provinciji na jugoistoku Kine.

Izvor: Agencije