Kina najavila nastavak svoje politike prema ujgurskim muslimanima

Xi Jinping naredio je zvaničnicima da 'budu bez milosti' u suprotstavljanju separatističkim tendencijama (Getty Images)

Kina će nastaviti s “obukom” ujgurskih muslimana u provinciji Xinjiang, na sjeverozapadu zemlje, u sklopu “centara za stručno osposobljavanje”, kako ih je nazvala, a koje organizacije za ljudska prava vide kao “pritvorske centre”.

Saopćenje je uslijedilo nakon što su u javnost procurili vladini dokumenti koji sadrže detalje o kontroli i nadzoru koji Peking provodi nad Ujgurima u Xinjiangu i nakon što je američki Kongres odobrio nacrt zakona koji poziva na uvođenje sankcija pojedinim kineskim zvaničnicima koji su direktno povezani s ovim slučajem.

Kineska vlada pokrenula je propagandnu kampanju s ciljem da opravda svoju sigurnosnu kampanju.

Shohrat Zakir, predsjednik ove provincije na krajnjem zapadu Kine, odbacuje procjene organizacija za zaštitu ljudskih prava i stranih stručnjaka da se više od milion Ujgura i drugih, uglavnom pripadnika muslimanskih manjina, nalazi zatvoreno u tim centrima.

On je rekao da su svi polaznici programa u centrima “završili svoje obuke i da su učenici, uz pomoć vlade, došli do stabilnog zaposlenja i da se kvalitet njihovih života poboljšao”.

Naređenje: Budite bez milosti

U naredne korake koje će vlada Xinjianga poduzeti spada “nastavak svakodnevne obuke i edukacije za seoske kadrove, članove ruralnih stranaka, poljoprivrednike, stočare i nezaposlene”.

“Pohađanje ovih programa bilo bi na dobrovoljnoj osnovu, a polaznici mogu slobodno dolaziti i odlaziti”, kazao je Zakir, bez iznošenja više detalja.

Povjerljivi dokumenti do kojih je došao Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, a objavilo ih je 17 medijskih kuća širom svijeta krajem novembra, govore o strogom sistemu koji je usvojen u pritvorskim centrima u Xinjiangu te kako Peking kontrolira svaki detalj života u kampovima, u kojima je zatvoreno skoro milion Ujgura i pripadnika drugih manjina, uglavnom muslimana.

Američki list The New York Times također je objavio sredinom prošlog mjeseca informacije, na osnovu više od 400 stranica kineskih internih dokumenata, prema kojima je kineski predsjednik Xi Jinping naredio zvaničnicima da “budu bez milosti” u suprotstavljanju separatističkim i ekstremističkim tendencijama.

Opremljeni poput zatvora

Bivši zatočenici opisali su ustanove u Xinjiangu kao “indoktrinacijske kampove”, koji su dio kampanje brisanja ujgurske kulture i religije.

Grupe za ljudska prava i strani mediji također su izvijestili da službeni dokumenti i satelitske snimke pokazuju da se objektima upravlja i da su opremljeni poput zatvora.

Nakon što je Peking dugo negirao postojanje kampova za reedukaciju, priznao je da je otvorio “centre za strukovno obrazovanje” u regiji, s ciljem sprečavanja ekstremizma kroz učenje mandarinskog jezika (najčešće korištenog jezika u Kini) i radnih vještina.

Izvor: Al Jazeera