Kina ljuta zbog ratnih brodova SAD-a blizu njenih otoka

Dva američka razarača su plovila na gotovo 12 nautičkih milja od grebena Mischief, koji je dio spornih otoka Spratly (EPA)

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je ljutnju nakon što su dva američka ratna broda prošla blizu otoka u Južnokineskom moru na koje Kina polaže pravo.

Američki brodovi su ušli u te vode bez dozvole Kine, izjavila je glasnogovornica Ministarstva Hua Chunying na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Britanska agencija je prethodno, pozivajući se na izjavu neimenovanog američkog zvaničnika, prenijela da su dva američka razarača plovila na gotovo dvanaest nautičkih milja od grebena Mischief, koji je dio spornih otoka Spratly, prenosi Tanjug.

Strateški vodeni put

Kina polaže pravo na veći dio strateškog vodenog puta Južnokineskog mora i izgradila je otoke na grebenima, opremivši ih vojnim objektima, podsjeća britanska agencija.

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine pogoršani su zbog eskalirajućeg trgovinskog spora, a naročito uoči 1. marta, kada ističe rok za postizanje trgovinskog sporazuma između dvije zemlje.

Izvor: Agencije