Kina lansirala robotiziranu svemirsku letjelicu na Mjesec

Dugi marš-5, najveći kineski nosač raketa, lansiran je u 4,30 ujutro po pekinškom vremenu (EPA)

Kina je u utorak objavila da je uspješno lansirala robotiziranu svemirsku letjelicu koja treba donijeti uzorke s površine Mjeseca, u prvom takvom pokušaju jedne zemlje nakon 1970. i u misiji koja svjedoči o kineskim ambicijama u svemiru.

Dugi marš-5, najveći kineski nosač raketa, lansiran je u 4:30 ujutro po pekinškom vremenu iz svemirskog centra Wenchang, na južnom kineskom otoku Hainanu, noseći letjelicu Chang'e-5.

Kineska svemirska agencija nazvala je lansiranje uspješnim i u priopćenju navela da je raketni nosač letio blizu 37 minuta prije nego li se letjelica odvojila i krenula na predviđenu putanju.

Prikupiti uzorke s površine

Misija Chang'e-5, nazvana po drevnoj kineskoj božici mjeseca, prikupit će lunarni materijal koji će pomoći naučnicima da bolje shvate porijeklo i nastanak Mjeseca. Misija će ujedno testirati sposobnosti Kine da daljinskim upravljanjem prikupi uzorke s površine.  

Državna tv stanica CCTV uživo je prenosila lansiranje, pokazavši snimke osoblja svemirske agencije odjevenog u plave odore kako plješću i pozdravljaju uspješan put letjelice kroz atmosferu, dok osvjetljava noćno nebo. 

Bude li misija okončana kako je planirano to će Kinu učiniti trećom zemljom na svijetu koja je donijela uzorke mjesečeve površine, nakon što su to ranije napravile Sjedinjene Države i bivši Sovjetski Savez.

Izvor: Agencije