Oglasi

Kina klonirala genetski izmijenjenog majmuna

Uzgojeno je pet klonova makakija radi istraživanja problema sa spavanjem, depresijom i Alzheimerovom bolešću.
Klonovi su došli na svijet u Institutu za neuronauku pri Kineskoj akademiji nauka u ŠangajuReuters

Kineski naučnici klonirali su genetski izmijenjenog makakija radi istraživanja poremećaja cirkadijskog ritma koji se dovode u vezu s problemima sa spavanjem, depresijom i Alzheimerovom bolešću, objavila je u četvrtak novinska agencija Xinhua, prenosi Hina.

To je prvi put da je za potrebe biomedicinskog istraživanja genetski izmijenjeni majmun bio izvor za više klonova, piše Xinhuna.

Klonovi su došli na svijet u Institutu za neuronauku pri Kineskoj akademiji nauka u Šangaju.

Pet klonova

Kao donator izabran je genetski izmijenjeni majmun s najizraženijom sklonošću poremećajima cirkadijskog ritma. Iz ćelija vezivnog tkiva (fibroblasta) životinje uzgojeno je pet klonova, izvijestila je kineska novinska agencija, pozivajući se na naučni časopis National Science Review.

Prema pisanju službenog lista China Dailyja, klonovi će omogućiti daljnja istraživanja takvih zdravstvenih problema kod ljudi, koji danas spadaju među najveće izazove na području mentalnog zdravlja.

'Sve u skladu sa standardima'

Klonirani majmuni već pokazuju znakove "negativnog ponašanja", uključujući poremećaje spavanja, povišen nivo anksioznosti i "oblike ponašanja slične shizofreniji", dodaje list.

Xinhua ističe da je program u skladu s međunarodnim etičkim standardima za istraživanja koja se provode na životinjama, dodajući da njegovu realizaciju nadzire panel za etiku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.