Kina: Istraga o ‘genetski modificiranim bebama’

Profesor He Jiankui je navodno izmijenio gene embriona sedam parova koji su učestvovali u potpomognutoj oplodnji (AP)

Kineski zvaničnici i naučnici osudili su tvrdnje genetičara koji je rekao da je modificirao gene kako bi izmijenio ljudske embrione.

Kineske vlasti su naredile istragu, dok je bolnica koja se povezuje s ovim slučajem navela da je njeno odobrenje krivotvoreno.

Nacionalno vijeće za zdravlje objavilo je da je “veoma zabrinuto” i naredilo zdravstvenim zvaničnicima da “odmah provedu istragu i razjasne stvari”.

Vladin Komitet za medicinsku etiku u Shenzhenu saopćio je da istražuje slučaj, kao i provincijsko Zdravstveno vijeće u Guangdongu, navode kineski mediji.

‘Pandorina kutija’ je otvorena

Više od 100 naučnika napisalo je otvoreno pismo u kojem je objasnilo da je upotreba CRISPR-Cas9 tehnologije kako bi se mijenjali geni ljudskih embriona riskantno, neopravdano i šteti reputaciji i razvoju biomedicinske zajednice u Kini.

CRISPR-Cas9 je tehnologija koja omogućava naučnicima da uzimaju i kopiraju DNK-a, što je nada za genetske ispravke određnih bolesti.

Međutim, također postoji zabrinutost za sigurnost i etiku.

U videu koji je objavljen na internetu, naučnik He Jiankui branio je ono što je rekao da je postigao – modificiranje gena u embrionu kako bi se bebe blizanke rođene ovog mjeseca zaštitile od infekcije HIV-om, virusom koji izaziva AIDS.

“‘Pandorina kutija’ je otvorena. Još imamo neku nadu da je zatvorimo prije nego što bude kasno”, piše u pismu koje potpisuje 120 naučnika te se dodaje da se “provođenje direktnih eksperimenata na ljudima jedino može opisati kao ludost”.

Yang Zhengang, profesor na Univerzitetu Fudan, rekao je za Reuters da je potpisao pismo jer je modificiranje gena “veoma opasno”.

Zamjenik ministra ‘veoma šokiran’

Kinesko Društvo za genetiku i kinesko Društvo za istraživanje ćelija saopćili su da je genetičar djelovao kao “pojedinac” te da njegov rad predstavlja “ogroman sigurnosni rizik za subjekte istraživanja”.

“Vjerujemo da je istraživanje koje je provodio He u potpunoj suprotnosti s kineskim regulacijama i konsenzusom međunarodne naučne zajednice po tom pitanju”, saopćile su dvije grupe.

He nije odgovorio na upite Reutersa za komentar.

Bolnica Shenzhen Harmonicare, za koju se navodi da je dala etičko odobrenje za eksperiment, negirala je da je uzela ikakvo učešće u kliničkom istraživanju povezanom s “modificiranjem gena kod beba”.

Sumnja se da su potpisi na online obrascu krivotvoreni, a “nijedan sastanak Etičkog vijeća u bolnici nije održan”, naveli su iz bolnice.

Rukovodstvo Univerziteta nauke i tehnologije gdje He predaje također je objavilo da nije znalo za njegov istraživački projekat te da je He na neplaćenom odsustvu od februara.

Vijeće za nauku i inovacije grada Shenzhen, za kojeg se navodi da je finansiralo istraživanje, navelo je u saopćenju da nikada nije bilo uključeno u ovaj projekat.

Muškarci HIV-pozitivni, žene nisu

Xu Nanping, zamjenik kineskog ministra nauke i tehnologije, rekao je novinarima da je “veoma šokiran” cijelim slučajem te je dodao da su takva istraživanja zabranjena od 2003. godine.

“Ne znamo da li je njegov rad stvaran ili lažan. Ako se to zaista dogodilo, onda je zasigurno to zabranjeno u Kini.”

Kineski naučnik He Jiankui objavio je da je prvi put u historiji uspio stvoriti genetski modificirane bebe.

Profesor He je navodno izmijenio gene embriona sedam parova koji su učestvovali u potpomognutoj oplodnji.

Svi muškarci bili su HIV-pozitivni, a njihove žene nisu.

Kineski tim promijenio je gene savremenom tehnologijom, poznatom kao Crispr/Cas9, na takav način da se njihova djeca ne mogu zaraziti HIV-om.

Početkom novembra konačno su rođene dvije djevojčice, od kojih je samo jedna potpuno otporna na HIV, jer su kod nje uklonjena oba ključna gena iz para u genomu.

Za sada nema nezavisnih potvrda

Druga blizanka ima samo jedan isječeni gen, što znači da se ipak može zaraziti.

He, koji se obrazovao na prestižnome američkom Stanfordu i radio na genetskoj modifikaciji embrija miševa, majmuna i ljudi, objasnio je da je “eliminirao gen pod nazivom CCR5 kako bi djevojčice postale otporne na HIV ako ikada dođu u kontakt s virusom”.

Za sada nema nezavisnih potvrda o Heovom istraživanju, niti je o njemu objavljen naučni rad u nekom naučnom magazinu.

He ga je predstavio u Hong Kongu, pred organizatorima međunarodne konferencije o modifikaciji gena, koja je počela u utorak.

Izvor: Agencije