Kina i SAD pregovarat će o završetku trgovinskog rata

Donald Trump, Xi Jinping, SAD, Kina
Carine su već zakočile globalnu trgovinsku razmjenu i ekonomski rast i u SAD-u i u Kini (EPA)

Kina i SAD održat će 7. i 8. januara u Pekingu pregovore u nastojanju da završe trgovinski rat, koji izaziva sve veće probleme za dvije ekonomije i svjetskim finansijskim tržištima.

Dvije države provele su u trgovinskom ratu većinu protekle godine, ometajući protok robe vrijedne stotine milijardi dolara i potičući strahove od globalnog ekonomskog usporavanja.

Radna grupa pod vodstvom zamjenika američkog trgovinskog predstavnika Jeffreya Gerrisha doći će u Kinu kako bi vodila “pozitivne i konstruktivne razgovore” s kineskim kolegama, navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva trgovine na njegovoj internetskoj stranici.

Ministarstvo je saopćilo kako su dvije strane potvrdile datume u telefonskom razgovoru, ali nije navelo druge pojedinosti.

‘Prekid vatre’ na 90 dana

Na samitu u Argentini krajem prošle godine američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se o “prekidu vatre”, odlučivši odustati od uvođenja dodatnih carina na 90 dana, počevši od 1. decembra, kako bi u tom razdoblju pokušali postići dogovor.

Sada se Kina i SAD suočavaju s martovskim rokom za dovršetak pregovora o završetku štetnog trgovinskog rata, inače bi Washington mogao nastaviti s povećanjem američkih carina na kinesku robu, a Peking s mjerama odmazde.

Trump je izjavio da razgovori o sporazumu dobro napreduju, ali nije jasno hoće li Peking popustiti ključnim zahtjevima SAD-a u vezi trgovinskih neravnoteža, pristupa tržištu i navodnih kineskih zloupotreba intelektualnog vlasništva.

Zadnji ekonomski pokazatelji sugeriraju značajno usporavanje rasta u dvjema najvećim svjetskim ekonomijama krajem prošle godine.

Proizvodna aktivnost u SAD-u u decembru je usporila najviše u proteklom desetljeću, dok su kineski podaci u ponedjeljak pokazali da se njihova proizvodnja smanjila prvi put u zadnje dvije godine.

Izvor: Agencije