Kina i Rusija krive SAD za iransku nuklearnu krizu

Iran je u ponedjeljak počeo obogaćivati uranij na više od 4,5 posto (AP)

Službeni Peking upozorio je u ponedjeljak kako je “maksimalni pritisak SAD-a na Iran uzrok nuklearne krize”.

Prema riječima Genga Shuanga, glasnogovornika kineskog Ministarstva vanjskih poslova, “činjenice pokazuju da je jednostrano nasilje već postalo pogoršanje tumora”.

Kina, istovremeno, žali zbog iranske odluke da ojača svoje obogaćivanje uranija iznad limita postavljenih u nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, javlja Reuters, naglašava da spor treba riješiti diplomatskim putem.

Shuang je poručio da Kina poziva sve strane umiješane u spore da pokažu suzdržanost.

Osim Kine, i Rusija je okrivila Washington te obećala da će nastaviti diplomatske napore kako bi spasila sporazum.

Obogaćivanje uranija iznad dopuštenog

“Rusija želi nastaviti dijalog i napore na diplomatskom frontu. Predsjednik [Vladimir] Putin upozorio je na posljedice koje će biti neizbježne nakon što jedna od zemalja odluči okončati svoje obveze i napusti sporazum”, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Prethodno je iranski potpredsjednik Eshaq Jahangiri izjavio da SAD nije dopustio iranskom narodu da uživa u povlasticama nuklearnog sporazuma.

“Amerikanci nisu dopustili iranskom narodu da uživa u postignućima nuklearnog sporazuma, čak i u vrijeme dok su ga [sporazum] poštovale, i sada, nakon njihovog napuštanja sporazuma”, naveo je Jahangiri, a prenosi Reuters.

Iran je u ponedjeljak počeo obogaćivati uranij na više od 4,5 posto, javila je agencija Isna, pozivajući se na iransku agenciju za atomsku energiju.

Prema agenciji, taj stupanj obogaćivanja uranija dovoljan je za potrebe zemlje za nuklearne elektrane.

Izvor: Agencije