Oglasi

Kina i Indija popravljaju odnose

Kina i Indija ne slažu se oko velikog dijela 4.000 kilometara dugačke granice a prije 50 godina su i kratko ratovale.
Premijeri Li Keqiang i Manmohan Singh su ostvarili mali napredak u vezi s trgovinomEPA

Indija i Kina razmotrit će nove načine ublažavanja napetosti oko neprecizno definirane granice, rekao je u ponedjeljak kineski premijer Li Keqiang koji je na prvom službenom putu u inostranstvo, prenosi Hina.

Dvije su zemlje na himalajskom graničnom području nedavno imale vojni okršaj, a sad je visoki kineski dužnosnik New Delhiju "pružio ruku preko Himalaja" i rekao da dvije zemlje s najviše stanovnika na svijetu mogu postati novi pokretač globalne ekonomije izbjegnu li napetosti na granici.

'Rješavanje problema'

"Obje strane vjeruju da moramo unaprijediti i učiniti djelotvornijima razne pogranične mehanizme koje smo uveli. Moramo se pametno odnositi prema međusobnim razlikama i rješavati probleme", rekao je Li na zajedničkoj konferenciji za novinare s indijskim premijerom Manmohanom Singhom.

Dvojica čelnika pred novinare su izašla opuštena i nasmiješena.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako su se dobro slagali, te da su ostvarili i mali napredak u vezi s trgovinom, ali da nikakav važniji ugovor nije potpisan.

Kina i Indija ne slažu se oko velikog dijela 4.000 kilometara dugačke granice, a prije 50 godina čak su i kratko ratovale.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.