Oglasi

Kina i EU žele ojačati trgovinske veze

Donald Tusk, Jean-Claude Junker i Li Keqiang razgovarali su o poboljšanju prstupa tržištu i praksama prema stranim investitorima.
U završnoj izjavi navodi se kako su se obje strane saglasile da ne bi trebalo biti prisilnog prenosa tehnologijeEPA-EFE

Kina i Evropska unija saglasile su se u utorak, na samitu u Briselu, da ojačaju trgovinske veze i obećale su kako će raditi na znatno poboljšanom pristupu tržištu, eliminaciji diskriminatornih zahtjeva i praksi koje utječu na strane investitore, prenose agencije.

Evropski lideri Donald Tusk i Jean-Claude Juncker te kineski premijer Li Keqiang razgovarali su o tim pitanjima prije nego što su saopćili da su postigli napredak u trgovinskim odnosima.

"Pregovori su bili teški, ali su na kraju urodili plodom. Uspjeli smo se saglasiti oko zajedničke izjave koja određuje smjer našeg partnerstva zasnovanog na reciprocitetu", rekao je Tusk.

Visoki ulozi

"Ulozi" na godišnjem samitu bili su visoki, s dvosmjernom trgovinom između EU-a i Kine u vrijednosti od 575 milijardi eura godišnje.

Evropska unija je najveći trgovinski partner Kine, dok su za EU samo Sjedinjene Američke Države veće.

Lideri su, također, razgovarali o kineskoj politici prisiljavanja stranih kompanija da ustupe intelektualnu svojinu kao uvjet za pristup njenom velikom i rastućem tržištu - što je pitanje od kojeg je Washington napravio centralnu temu trgovinskog spora s Pekingom.

U završnoj izjavi navodi se kako su se obje strane saglasile da ne bi trebalo biti prisilnog prenosa tehnologije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.