Oglasi

Kina gradi repliku Titanica

Procjenjuje se da će vrijednost projekta iznositi nešto više od 150 miliona američkih dolara.
Gradnja replike Titanica dio je razvoja turizma u čemu djelomično finansijski učestvuju i vlasti općine DayingaGetty

Na istoku Kine gradi se replika Titanica nakon više od stoljeća kada je taj prekookeanski brod potonuo u Atlantskom okeanu.

"Novi Titanic" dug 269 metara u kineskom gradu Dayingu gradi kineska kompanija Qixing Energy Investment, koju tamošnja javnost kritizira da želi da profitira na najvećoj brodskoj nesreći koja je 12. aprila 1912. godine odnijela oko 1.500 ljudskih života, prenosi Anadolija.

Procjenjuje se da će vrijednost projekta iznositi nešto više od jedne milijarde juana, odnosno 150 miliona američkih dolara.

Gradnja replike Titanica dio je razvoja turizma, u čemu djelomično finansijski učestvuju i vlasti općine Dayinga.

Planirano je da "Novi Titanik" po završetku bude trajno usidren u rijeku Qijiang, a služit će isključivo kao turistička atrakcija.

Iako je gradnja započela početkom ove sedmice, fotografije pokazuju da radovi dobro napreduju i da ima izgleda da će replika Titanica biti gotova kada je i planirano - krajem 2017. godine.

Prave dimenzije Titanica

Kineska državna agencija Xinhua navodi kako je plan investitora da brod bude izrađen u pravim dimenzijama Titanica uz sve njegove dijelove uključujući dvoranu, pozorište, bazen, sobe i druge predmete.

"Nakon što je Titanic potonuo, niko nije vidio kompletne nacrte broda. Mnogi predmeti s Titanica našli su put do kolekcionara. Mi smo proveli mnogo godina prikupljajući fotografije i nacrte o Titanicu", rekao je jedan od finansijera, Su Shaojun.

Titanic je 10. aprila 1912. godine krenuo na svoje prvo prekookeansko putovanje iz luke Southampton ka New Yorku.

Kapetan Edward John Smith namjerno je krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanog i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama. Samo četiri dana kasnije Titanic se sudario sa santom leda, koja ga je prepolovila i potopila dva sata kasnije.

Od 2.224 putnika i članova posade nesreću je u hladnim vodama Atlantika preživjelo 710 osoba, dok se utopilo više od 1.500.

Olupinu potonulog Titanica na dnu Atlantskog okeana 645 kilometara od Newfoundlanda pronašao je moreplovac Robert Ballard 1985. godine.

U periodu od 1987. do 2004. godine ronilačke ekipe su iz olupina izvukle brojne predmete.

Potonuće Titanica prije 104 godine smatra se najvećim brodolomom u modernoj historiji.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.