Oglasi

Kina gradi najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu

Ova država je već ugradila više od 170 miliona najsavremenijih kamera za nadzor širom zemlje.
Kina je u septembru instalirala 20 miliona sigurnosnih kamera širom zemljeEPA/Ilustracija

Kina ima cilj stvoriti najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu, i to namjerava učiniti projektom koji je pokrenulo Ministarstvo za javnu sigurnost 2015. godine, a koji se razvija u saradnji s kompanijom za sigurnost čije je sjedište u Šangaju.

Kina je već ugradila više od 170 miliona najsavremenijih kamera za nadzor širom zemlje.

Cilj ove najmodernije mreže je da identificiras bilo koga od svojih 1,4 milijarde građana u roku od tri sekunde.

Napredna vještačka intelegencija

Samo prošlog septembra Kina je instalirala preko 20 miliona sigurnosnih kamera širom zemlje, piše Daily Mail, prenosi Tanjug.

Jedan od primjera kako se u Kini ovaj masovni nadzor, koji je opremljen najnaprednijom vještačkom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica, suprotstavlja kriminalu su i visokotehnološke sunčane naočale koje policija u centralnoj Kini koristi, a koje su opremljene tehnologijom prepoznavanja lica kako bi se uočili osumnjičeni za kriminal na željezničkim stanicama.

Također, saobraćajna policija u Šenženu je montirala 40 kompleta kamera za nadzor pod nazivom "robocop" kako bi identificirala lica neposlušnih vozača i regulirala saobraćaj.

U istom gradu na pješačkim prelazima pješaci dobijaju trenutno obavještenje o novčanoj kazni čim prekrše pravila, a istovremeno slike i imena ljudi koji prelaze ulicu na crveno svjetlo projektiraju se na velike LED ekrane.

'Ukidanje slobode građanima'

Na velikim stadionima, koristeći tehnologiju prepoznavanja lica kao dio sigurnosnih mjera, policija je za dva mjeseca uhapsila tri bjegunca na koncertima pjevača Jacky Chunga u Hong Kongu.

Kina je uvela prepoznavanje lica i u druge javne sfere - od nadgledanja studentskih domova do ograničavanja korištenja toalet papira u javnim toaletima.

Protivnici ovakvog sistema navode da se ovim metodama u potpunosti ukida slobodu svojim građanima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.