Kina dosad potrošila 12 milijardi dolara u borbi protiv korona virusa

Od nedjelje Kina uvodi drastično smanjenje broja međunarodnih letova u državu i iz nje zbog korona virusa (EPA)

Kineske vlasti već su potrošile približno 12 milijardi dolara za borbu protiv korona virusa, saopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Približno 12 milijardi dolara već je uglavnom potrošeno u zemlji za suzbijanje bolesti COVID-19 tokom prvih mjeseci epidemije”, rekao je zvaničnik Odjeljenja za međunarodne odnose Ministarstva vanjskih poslova Kine, prenosi agencija TASS.

Ukupan broj broj zaraženih od korona virusa do kraja jučerašnjeg dana u Kini jest 81.285, dok je preminulih 3.287, što je za šest smrtnih slučajeva više nego prethodnog dana, prenio je Tanjug.

Borba i nakon pobjede

Premda je Kina proglasila pobjedu nad virusom, ta zemlja i dalje nastavlja snažnu borbu protiv pandemije unutar zemlje, ali i izvan nje.

Od nedjelje Kina uvodi drastično smanjenje broja međunarodnih letova u državu i iz nje zbog korona virusa, objavio je u četvrtak Nacionalni ured za civilnu avijaciju.

Jedna kineska kompanija moći će samo jednom sedmično letjeti iz Kine prema trećim zemljama, dok će neka strana kompanija moći zadržati samo jedan let sedmično u Kinu.

Kina, gdje se u decembru prošle godine pojavio novi korona virus, uveliko je obuzdala epidemiju bolesti COVID-19.

Vlasti nisu objavile novosti ni o jednom novom slučaju lokalne zaraze u posljednja dva dana.

Brinu ‘uvezeni slučajevi’

Međutim, Peking zabrinjavaju uvezeni slučajevi, koje donose putnici iz inozemstva, kojih je dosad bilo više od 500, većinom Kineza koji se se vratili u domovinu.

Druga mjera koju je najavio Nacionalni ured za civilnu avijaciju (CAAC) jest stopa popunjenosti aviona za Kinu i iz nje, koja ne može biti viša od 75 posto.

Ured je opravdao nova ograničenja odlučnom namjerom da se smanji visoka opasnost od uvoza slučajeva korona virusa.

Izvor: Agencije