Kina će uzvratiti ako SAD uvede sankcije zbog pandemije

Kina, Korona virus
SAD redovito upire prstom u Institut u Wuhanu kada se radi o izvorištu korona virusa, iako za to nema dokaza (EPA)

Kineske vlasti su priopćile u četvrtak da će primijeniti uzvratne mjere ako Kongres SAD-a odobri sankcije protiv Kine zbog njezine navodne odgovornosti za pandemiju korona virusa, prenosi Beta

“Čvrsto se protivimo tim prijedlozima zakona [Kongresa] i uputit ćemo čvrst odgovor i provesti mjere odmazde ukoliko ti prijedlozi postanu zakon”, izjavio je glasnogovornik kineskog parlamenta Zhang Yesui.

“Kina neće započinjati neprilike, ali neće ni ustuknuti pred njima”, upozorio je Zhang i ukazao da SAD može mnogo izgubiti ukoliko odbaci suradnju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Suradnja će koristiti i Kini i SAD-u, a sukob će samo nanijeti štetu”, zaključio je.

Republikanski senatori su polovicom svibnja predstavili prijedlog zakona kojim bi se predsjedniku Donaldu Trumpu dale ovlasti da uvede sankcije protiv Kine ako ona ne dostavi “kompletno izvješće” o epidemiji korona virusa na svom tlu.

Optužbe Trumpove administracije

Virus se pojavio krajem 2019. godine u kineskom gradu Wuhan, koji je od 23. siječnja dva i pol mjeseca bio u karanteni.

Epidemija korona virusa se odatle raširila po svijetu i do sada je umrlo gotovo 330.000 ljudi.

Trumpova administracija optužuje kineske vlasti da su kasno obavijestile svijet o bolesti te da su sakrile informacije o opsegu epidemije.

Američki državni tajnik Mike Pompeo smatra da je Peking navodno sakrio da je zaraza krenula nakon incidenta u jednom laboratoriju u Wuhanu.

Peking optužuje Washington da od Kine želi napraviti “žrtvenog jarca” da bi prikrio svoju odgovornost za umiranje od virusa u SAD-u, koji je zemlja najviše pogođena pandemijom u svijetu.

Izvor: Agencije