Kina će pregovorati o nuklearnom oružju ako SAD smanji svoj arsenal

Kina bi bila sretna da učestvuje u pregovorima, ali znamo da se to neće dogoditi, naveo je Fu Chong (EPA)

Kina bi bila sretna da, zajedno sa SAD-om i Rusijom, učestvuje u trilateralnim pregovorima o kontroli oružja, ali samo ako je SAD spreman smanjiti svoj nuklearni arsenal na kineski nivo, izjavio je u srijedu šef Odjeljenja za kontrolu oružja pri kineskom Ministarstvu vanjskih poslova Fu Chong.

Washington je u više navrata pozvao Kinu da se pridruži trilateralnim pregovorima o produženju Novog START-a, vodećeg ugovora o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a, koji ističe u februaru 2021. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kineski diplomata ponovio je, obraćajući se novinarima u Pekingu, da Kina nije zainteresirana da se pridruži pregovorima s bivšim supersilama iz vremena Hladnog rata, imajući u vidu da je, kako je istakao, nuklearni arsenal SAD-a 20 puta veći od kineskog.

‘Američki trik za potpunu slobodu’

“Mogu vas uvjeriti da bi, ako SAD kaže da je spreman spustiti se na kineski nivo, Kina bila sretna da učestvuje [u pregovorima] već narednog dana. Ali, zapravo, znamo da se to neće dogoditi”, naveo je Fu.

Tvrdi da je to što je SAD pitao Kinu da učestvuje u trilateralnim pregovorima “trik kako bi se skrenula pažnja” i izgovor za Washington da odustane od produženja sporazuma Novi START.

“Prava svrha je da se oslobode svih restrikcija i dobiju potpunu slobodu u traženju vojne superiornosti nad bilo kojim protivnikom, stvarnim ili imaginarnim”, rekao je Fu.

Naglasio je da Kina ne izbjegava međunarodni proces nuklearnog razoružanja i poručio da je ta zemlja spremna razgovarati sa pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o svim pitanjima u vezi sa smanjenjem rizika od nuklarnih prijetnji.

Izvor: Agencije