Kina će pomoći Evropi u vrijeme krize

FU Jing: Kina želi pomoći stimuliranjem privrede i povećanjem izvoza iz Evrope naredne godine (EPA)

Kina će ostati dio međunarodnih napora da se pomogne Evropi u vrijeme krize, izjavila je zamjenica ministra vanjskih poslova Fu Jing.

“Kina će biti dio međunarodnih napora pomoći Evropi. Mi smo već dosta toga uradili i Evropljani to znaju”, rekla je ona u subotu novinarima na marginma konferencije u Beču.

Mi smo već dosta toga uradili i Evropljani to znaju.

Odbacujući ideju da Peking gleda sa strane dok Evropa pati, ona je kazala da Kina želi investirati, da uvozi više i da je poslala delegacije čiji je zadatak da kupuju, a to će otvoriti nova radna mjesta i stimulirati ekonomiju.

“Kina će nastaviti pomagati, jer smo mi međusobno povezani i zavisni. Svi smo u ovome zajedno, na jednom brodu”, rekla je Fu Jing.

Dodala je da je ideja da Kina da pomoć često pogrešno interpretirana u Evropi.

Svi smo povezani

“Kada se taj izraz prevede na kineski, to zvuči kao razvojna pomoć, a to nije ono o čemu mi razgovaramo”, kazala je ona.


Kina je vlasnik najvećih deviznih rezervi [EPA]

Fu Jing je istakla da Kina želi pomoći stimuliranjem privrede i povećanjem izvoza iz Evrope naredne godine.

“Kina ima 120 miliona ljudi koji žive od jednog dolara dnevno i prema tome nije dovoljno bogata zemlja da bi mogla spašavati druge, ali to ne znači da se pokušavamo izvući. Svi smo mi povezani i zavisimo jedni od drugih”, rekla je ona.

Kao vlasnik najvećih svjetskih deviznih rezervi, Kina ima vladu s dovoljno dubokim džepovima da otkupi značajan dio evropskog suverenog duga i pomogne regionu da se izvuče iz finansijskih teškoća.

Pristalice ove ideje kažu da bi Kina pomogla sebi ako pomogne eurozoni, jer bi to omogućilo Pekingu da obogati svoje devizne rezerve i ojača privredni rast.

Izvor: Agencije