Kina će do 2020. ‘očistiti’ 60 posto gradova

Tek su tri od 74 velika kineska grada zabilježila prihvatljiv nivo zagađenja (AP)

Kina se obavezala da će do 2020. godine 60 posto njezinih gradova moći udovoljiti propisanim standardima u vezi sa zagađenjem, posebno imajući u vidu činjenicu da će gradovi sve više biti pod pritiskom zbog migracije stanovništva sa sela u gradove.

Očekuje se da će se u nadolazećem razdoblju više stotina milijuna Kineza preseliti sa sela u gradove.

S takvim priljevom stanovništva problemi s okolišem, posebice zagađenjem zraka i nedostatnom količinom vode, postat će još ozbiljniji, jer će urbana infrastruktura biti preopterećena, prenosi Hina.

Gotovo svi kineski gradovi u kojima se bilježi razina zagađenja nisu ispunili zadane standarde.

Tek su tri od 74 velika kineska grada zabilježila prihvatljivu razinu zagađenja.

Kina je već izdvojila sedam ključnih područja u kojima će pokrenuti probni program trgovanja ugljučnim dioksidom, kako bi smanjila emisiju štetnih plinova koji uzrokuju učinak staklenika.

Taj program je već pokrenut u provinciji Guandgong, te u Pekingu, Šangaju, Šenzenu i Tianjinu.

Objavljen ‘rat’ zagađenju

Državno vijeće, koje je donijelo plan borbe protiv zagađenja, također je obećalo veća ulaganja u poljoprivredna područja, tj. širenja čistih zona za proizvodnju hrane, jer je hrana u Kini veoma zagađena teškim metalima.

Okoliš se u Kini nametnuo kao jedna od najvažnijih zadaća, dok vlada sve veća zabrinutost javnosti zbog onečišćenja zraka u gradovima, presušivanja i onečišćenja izvora vode i općeg industrijskog onečišćenja obradive zemlje.

Zadaća kineske politike zaštite okoliša dio je šireg programa diverzifikacije i unaprjeđenja domaće privrede, snažno usmjerene na iskorištavanje prirodnih bogatstava zemlje.

Kineski premijer Li Keqiang objavio je nedavno “rat” zagađenju, kao odgovor na rastuću zabrinutost stanovništva zbog kroničnog smoga i problema s prehrambenom sigurnosti.

“Moramo odlučno objaviti rat zagađenju, kao što smo učinili sa siromaštvom”, kazao je premijer, koji je dužnost preuzeo prije godinu dana.

Izvor: Agencije