Kina će digitalizirati Zabranjeni grad

Zabranjeni grad iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista (EPA)

Veličanstveni Zabranjeni grad, čuvar povijesti dinastija Ming i Ching i jedan od najznačajnijih spomenika kulture u svijetu, bit će uskoro potpuno digitaliziran kako bi se prošlost jednog naroda predstavila uz pomoć suvremenih tehnologija i sačuvala za buduće naraštaje.

Carska palača prostire se na 720.000 m2 u srcu Pekinga, a muzej sadrži 1,9 milijuna povijesnih i kulturnih eksponata.

Od 1987. na UNESCO-ovom je popisu Svjetske kulturne baštine.

Godinama unatrag uloženo je mnogo truda da se taj kompleks građevina, koje godišnje posjeti ogroman broj turista, očuva, kaže direktor muzeja u Zabranjenom gradu Wang Xudong u razgovoru za Tanjug.

Historija jedne civilizacije

Podsjeća da je proces digitalizacije muzeja počeo još 2000., a da je cilj sve znamenitosti koje svjedoče o višestoljetnoj povijesti Kine sačuvati kao digitalni zapis i kasnije koristiti, među ostalim, i u obrazovne svrhe.

Zgrade unutar carske palače, primjeri drevne kineske arhitekture, već su urađene u 3D tehnologiji, ali je preostalo da se na taj način predstavi i veliki broj drugih eksponata u muzeju – čitava povijest jedne civilizacije.

“Sva svjedočanstva višestoljetne kineske kulture na taj će način biti dostupna i onima koji ne mogu fizički doći u muzej”, istaknuo je Wang.

Digitalna galerija, dodaje, već privlači mnogo mladih, koji na taj način uče o svojoj povijesti i lakše razumiju svijet u kojem se nalaze.

Muzej je razvio i mobilne aplikacije, kinesku i englesku verziju, koje je dosad preuzelo šest milijuna korisnika.

Sve više turista

“Sada gradimo i suvremenu infrastrukturu jer u skoroj budućnosti želimo koristiti i 5G tehnologiju”, rekao je Wang i dodao da će pomoću interaktivne tehnologije još veći broj ljudi vidjeti čuda Carske palače. 

Još jedan važan razlog za digitalizaciju jest i činjenica da Zabranjeni grad iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista, zbog čega se to kulturno dobro mora zaštititi.

“Uz digitalizaciju ćemo minimizirati štetu po našu kulturnu baštinu”, navodi Wang.

Smatra i da je u eri u kojoj živimo digitalizacija najznačajniji zadatak u Kini i da se povijest mora prenijeti u digitalne zapise kako ne bi otišla u zaborav.

Izvor: Agencije