Kina će biti dužna prijaviti sve službene sastanke u SAD-u

Kineski predstavnici neće morati tražiti dozvolu za susret s američkim dužnosnicima (Arhiva)

Sjedinjene Države zahtijevat će da kineski dužnosnici obavijeste State Department o planiranim sastancima s lokalnim vlastima i obrazovnim ustanovama bilo gdje u SAD-u, objavila su dva visoka američka dužnosnika, prenosi Hina.

To je odgovor na tretman koji američki diplomati imaju u Kini i nije povezan ni s jednim drugim aspektom odnosa dviju zemalja, poljuljanih trgovinskim ratom, navode dužnosnici.

“Cilj nam je da kineske vlasti dopuste našim diplomatima da u Kini slobodno surađuju s političarima i lokalnim čelnicima, kineskim univerzitetima i drugim obrazovnim institucijama, na isti način na koji je to u SAD-u omogućeno kineskim diplomatima”, pojasnio je novinarima jedna od dužnosnika.

Dodao je da kineska izaslanstva neće morati tražiti dozvolu za susret s američkim dužnosnicima, već samo obavijestiti vladu o sastancima s američkim državnim, lokalnim i općinskim vlastima te obrazovnim i istraživačkim institucijama.

Zahtjev se odnosi na sve kineske diplomate

Dužnosnik je odbio precizirati bilo kakve posljedice ako Kina ne udovolji zahtjevu.

Zahtjev za obavještavanjem o posjeti odnosi se na sve kineske diplomate u SAD-u, uključujući Pekinšku misiju UN-a.

“Već se godinama neformalno i formalno žalimo zbog ograničenja pristupa američkim diplomatama građanima i poltičarima u Kini koji ne samo da moraju obavijestiti tamošnju vladu, već i dobiti dozvolu za planirane sastanke”, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

 Dodao je i kako na svoje pritužbe američka strana nije dobila nikakav odgovor te je došlo vrijeme da se “poduzmu određene mjere”.

Izvor: Agencije