Kina će 2029. godine imati 1,44 milijarde stanovnika

Očekuje se da će broj stanovnika u Kini pasti na 1,3 milijarde do sredine stoljeća (EPA)

Kinesko stanovništvo doseći će vrhunac od 1.442 milijarde 2029. godine, a nakon toga će početi dugo razdoblje “nezaustavljivog” pada stanovništva, utvrdili su Vladini naučnici u izvještaju o istraživanju.

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu morat će sada izraditi politiku kako bi pokušala riješiti manjak radne snage i rapidno starenje stanovništva, prema rezultatima zadnjeg izdanja Zelene knjige o stanovništvu i radu, koju je objavila kineska Akademija društvenih nauka – CASS.

Porast radnog stanovništva je sada u stagnaciji, piše u izvještaju, a porast broja starijeg stanovništva imat će dalekosežne utjecaje na društveni i ekonomski razvoj zemlje, pogotovo ako stopa rađanja ostane niska.

Stopa rađanja i dalje u padu

“Sa teoretske tačke gledišta, dugotrajan pad populacije, posebno kad ga prati stalno starenje populacije, povezano je s nepovoljnim društvenim i ekonomskim posljedicama.”

Očekuje se da će broj stanovnika u Kini pasti na 1,3 milijarde do sredine stoljeća, rečeno je, što bi moglo značiti pad u radnoj snazi za 200 miliona ljudi.

Kina je 2016. godine odlučila ublažiti kontroverznu “politiku jednog djeteta”, u svrhu ograničenja porasta populacije, i dopustiti svim parovima da imaju dvoje djece.

Stopa rađanja u zemlji još uvijek je u padu 3,5 posto u odnosu prema 2017. godini, a očekuje se da je u padu bila i 2018. godine.

Izvor: Agencije