Kina američkim diplomatama uvjetuje razgovore sa zvaničnicima Hong Konga

Novi zakon o sigurnosti u Hong Kongu krivičnim djelom tretira svako podrivanje i nepoštivanje vlasti zvaničnog Pekinga (EPA)

U okviru najnovijih mjera protiv američkih postupaka u Hong Kongu, Kina je zabranila američkim diplomatama u toj u poluautonomnoj regiji da direktno traže sastanke s gradskim zvaničnicima ili političarima.

Kako navodi South China Morning Post, američke diplomate sada moraju zatražiti odobrenje Ministarstva vanjskih poslova Kine prije sastanka s bilo kojim zvaničnikom Hong Konga, prenosi Anadolija.

Prema ovoj odluci, američke diplomate trebaju dobiti odobrenje za bilo koji službeni, privatni, društveni i videosastanak, kao i za sastanke s “bilo kojom kineskom državnom ili privatnom obrazovnom ustanovom ili organizacijom i njenim osobljem”.

Javnost je za novu odluku saznala nakon što je lideru Liberalne stranke u Hong Kongu Felixu Chungu Kwok-panu rečeno da je američkom generalnom konzulu potrebna dozvola za sastanak s njim.

Ranije ovog mjeseca Ministarstvo vanjskih poslova Kine Felixa je upozorilo da sada nije “prikladno vrijeme da se sastane s američkim konzulom”.

Ovakav postupak Kine smatra se osvetom američkim odlukama koje ograničavaju aktivnosti kineskih diplomata u SAD-u.

Novi status do 2047. godine

Hong Kong je poluautonomna regija, koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini.

Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutrašnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i odbrambenu politiku.

Takav status je predviđen do 2047. godine.

SAD, Velika Britanija, Australija i Kanada su neke od zemalja koje su izrazile zabrinutost zbog uvođenja novog sigurnosnog zakona u Hong Kongu.

Zvanični Peking odbacuje te kritike i poručuje da neće dozvoliti da se druge zemlje miješaju u njegove unutrašnje poslove.

Zakon o sigurnosti usvojen je krajem juna, uprkos višemjesečnim antivladinim protestima u Hong Kongu.

Novi zakon o sigurnosti u Hong Kongu krivičnim djelom tretira svako podrivanje i nepoštivanje vlasti zvaničnog Pekinga, a određuje i okvire borbe protiv terorizma i bilo kakvih secesionističkih poteza te zabranjuje uspostavu saradnje sa stranim silama.

Izvor: Agencije