Kimetto oborio svjetski rekord u maratonu

Dennis Kimetto: Od početka sam išao dobro, a u posljednjih pet kilometara sam osjećao da mogu oboriti rekord (Reuters)

Kenijski atletičar Dennis Kimetto oborio je svjetski rekord u maratonu tokom nedjeljne utke u Berlinu, gdje je slavio u vremenu od dva sata, dvije minute i 57 sekundi, prenose agencije.

Ovaj 30-godišnjak, koji je bio favorit za pobjedu prije početka utrke, izdvojio se sa još šest takmičara, među kojima su bili i njegovi sunarodnjaci Emmanuel Mutai i Geoffrey Kamworor, nakon pretrčanih 20 kilometara na hladnim i osunčanim ulicama njemačke metropole.

Postepeno se kenijski trojac izdvojio, da bi četiri kilometra prije kraja Kimetto sam krenuo u završnicu i postao prvi čovjek koji je najdužu atletsku dionicu pretrčao za manje od dva sata i tri minute.

Drugi rekord

Ovo je drugo uzastopno postavljanje svjetskog rekorda na ulicama Berlina u maratonu, a prošle godine je to pošlo za rukom također Kenijcu Wilsonu Kipsangu (2:03:23).

“Osjećam se odlično, jer sam pobijedio u veoma teškoj utrci. Od početka sam išao dobro, a u posljednjih pet kilometara sam osjećao da mogu oboriti rekord”, kazao je Kimetto nakon utrke.

Ovaj visoki Kenijac nije nepoznat u atletskim krugovima, a kvalitet je dokazao pobjedama u ovoj disciplini u Tokiju i Bostonu prošle godine.

Rezultati:

1. Dennis Kimetto (Kenija) 2:02:57

2. Emmanuel Kipchirchir Mutai (Kenija) 2:03:13

3. Abera Kuma (Etiopija) 2:05:56

4. Geoffrey Kipsang Kamworor (Kenija) 2:06:39

5. Eliud Kiptanui (Kenija) 2:07:28…

Izvor: Agencije