Kim zadovoljan razgovorima o novom susretu s Trumpom

Kim Jong-un, Donald Trump
Donald Trump tvrdi da s Kim Jong-unom ima odličan odnos (EPA)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izrazio je zadovoljstvo rezultatima nedavnih razgovora između izaslanstva te zemlje i američkih dužnosnika o drugom summitu lidera Sjeverne Koreje i SAD-a.

Kako su prenijeli državni mediji Sjeverne Koreje, Kim se vrlo pozitivno izrazio o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, prenosi Tanjug.

“Kim Jong-un je rekao da ćemo vjerovati u pozitivan način razmišljanja predsjednika Trumpa, da ćemo strpljivo i u dobroj vjeri čekati i zajedno sa SAD-om napredovati korak po korak prema cilju koji trebaju postići dvije zemlje – Sjeverna Koreja i SAD”, prenijela je državna agencija KCNA.

Agencija također prenosi da je Kim primio pismo od Trumpa kao i izvješće o rezultatima razgovora od izaslanstva koje je nedavno posjetilo Washington, ali nije navela druge detalje.

Novi susret Trumpa i Kima

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un trebali bi se ponovno sastati krajem idućeg mjeseca, potvrdila je ranije Bijela kuća.

Prema agenciji Reuters, takav je dogovor jedan od rezultata Trumpovog sastanka s visokim dužnosnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-cholom u Washingtonu.

Mjesto sastanka Trumpa i Kima bit će objavljeno naknadno.

Prvi susret Trumpa i Kima održan je prošle godine u Singapuru i tada je dogovorena denuklearizacija Korejskog poluotoka.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako očekuje do kraja veljače daljnji napredak u vezi nuklearnog sporazuma sa Sjevernom Korejom.

On se putem satelitske veze obratio sudionicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu i poručio im kako vjeruje da će do kraja idućeg mjeseca biti novih, dobrih pokazatelja u pregovaranju sa Sjevernom Korejom, prenijele su agencije.

SAD: Pjongjang ‘izuzetna prijetnja’

Donald Trump otkrio je nedavno novu američku strategiju raketne obrane, u kojoj se navodi Pjongjang kao “izuzetna prijetnja” koja još traje – sedam mjeseci nakon što je američki predsjednik proglasio da je prijetnja elminirana, poslije prvog summita s Kimom u Singapuru.

Razgovori dviju zemalja su stali zbog odbijanja Pjongjanga da pruži detaljan pregled nuklearnih i raketnih postrojenja koje bi posjetili inspektori.

Kontakti između dvije strane ponovo su pokrenuti nakon novogodišnjeg govora sjevernokorejskog lidera, u kojem je rekao da je voljan sastati se s Trumpom “bilo kada”, izjavio je nedavno veleposlanik Južne Koreje u SAD-u Cho Yoon-je.

Sjeverna Koreja je tražila da SAD ukine oštre sankcije i pruži sigurnosna jamstva prije nego što ova zemlja poduzme bilo kakve korake u vezi s nuklearnim programom.

Izvor: Agencije