Kim: Trump me razumio

SAD i Sjeverna Koreja obvezale su se održati daljnje pregovore (Reuters)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un saopćio je da je “hitno” neophodno da Sjeverna Koreja i SAD prekinu s “iritirajućim i neprijateljskim vojnim akcijama jedna protiv druge”, tokom razgovora s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom, saopćila je nacionalna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA.

Kim je na sastanku u utorak rekao da bi Pjongjang i Washington trebali prestati s provociranjem, već da preduzmu pravne, institucionalne korake kako bi to i osigurali, prenosi Reuters.

U izvještaju severnokorejske agencije navodi se da je Kim kazao da Trump to “razumije” i da je obećao da će obustaviti vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje tokom trajanja pregovora sa Sjevernom Korejom.

Kompletna denuklearizacija

SAD i Sjeverna Koreja obvezale su se održati daljnje pregovore koje bi vodio američki državni sekretar Mike Pompeo i visokopozicionirani sjevernokorejski dužnosnik “čim prije moguće”, navodi se u zajedničkom sporazumu koji su potpisali Trump i Kim.

Sjeverna Koreja potvrdila je svoju “čvrstu i nepokolebljivu opredijeljenost za kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka”, navodi se u sporazumu.

U zamjenu za to, Trump se obvezao na “sigurnosne garancije” Sjevernoj Koreji.

Sporazum je rezultat prvog susreta između čelnika dviju država, kojem je glavna tema bila denuklearizacija i smanjenje napetosti na Korejskom poluotoku i u tom dijelu Azije.

Izvor: Agencije