Kim spreman za češće susrete s Moonom sljedeće godine

Kim je obećao da će raditi na denuklearizaciji na samitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un želi održati još samita s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom sljedeće godine kako bi se postigao cilj denuklearizacije Korejskog poluotoka, objavili su iz kabineta južnokorejskog predsjednika. 

Kim je u nedjelju poslao pismo Moonu u spomen snažnog poboljšanja odnosa koje su njih dvojica ove godine ostvarili, uključujući tri samita do kojih je došlo nakon godina konfrontacije obilježenih serijama sjevernokorejskih nuklearnih testiranja.

Međutim, zastoj u razgovorima o nuklearnom oružju između Pjongjanga i Washingtona utjecao je na veze dvije Koreje pa tako Sjeverna Koreja nije odgovorila na južnokorejski plan da Kim Jong Un dođe u Seul još ove godine, što su dogovarali na samitu u Pjongjangu u septembru.

Kim želi posjetiti Seul

Kim je obećao da će raditi na denuklearizaciji na samitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u junu u Singapuru, ali su dvije strane otada malo napredovale, boreći se s odgodom sastanka na visokom nivou iznenada otkazanog u novembru.

Kim je napisao u pismu da mu je žao što nije posjetio Seul i iskazao “snažnu odlučnost” da se to dogodi u budućnosti, navode iz Moonovog kabineta.

“Sjevernokorejski vođa Kim voljan je češće se sastajati s južnokorejskim predsjednikom Moonom sljedeće godine kako bi postigli napredak u razgovorima o miru, blagostanju i rješavanju pitanja oko denuklearizacije Korejskog polutoka”, naveo je u izjavi glasnogovornik Moona, Kim Eui-kyeom. 

Izvor: Agencije