Kim: Sjeverna Koreja je nuklearna sila, SAD na dometu

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je pozvao na masovnu proizvodnju nuklearnih i balističkih raketa (AP)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un u ponedjeljak je, u novogodišnjem obraćanju naciji, poručio kako Sjedinjene Američke Države neće moći početi rat protiv Sjeverne Koreje sada kad ta država može pogoditi američku teritoriju svojim nuklearnim naoružanjem, prenose agencije.

“Cijele Sjedinjene Američke Države su u dometu našeg nuklearnog oružja, a tipka za nuklearni napad uvijek je na mom stolu. Ovo je stvarnost, a ne prijetnja”, rekao je on.

Sjevernokorejska poštanska marka sa raketom

Sjeverna Koreja objavila je poštanske marke kojima se proslavlja nedavno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hwasong 15, iako se ona raspala u Zemljinoj atmosferi pri povratku, piše Daily Mail.

Za tu raketu, koja je krajem novembra letjela približno 750 kilometara prije nego što je pala u vode u blizini Japana, Pjongjang tvrdi kako može dosegnuti teritoriju SAD-a.

Osim rakete, na markama je prikazano kako nasmijani sjevernokorejski lider Kim Jong-un nadgleda raketne probe.

Južnokorejska agencija Yonhap prenosi kako je sjevernokorejski čelnik pozvao na masovnu proizvodnju nuklearnih i balističkih raketa te proglasio kako je njegova država u 2017. godini postala nuklearna sila.

Naglasio je kako će Pjongjang iskoristiti to oružje samo kad sigurnost države bude pod prijetnjom.

Lider Sjeverne Koreje je u govoru rekao i kako dvije Koreje trebaju poboljšati svoje odnose te kako je put prema dijalogu otvoren.

Kim razmatra slanje sjevernokorejske sportske delegacije na Zimske olimpijske igre, koje će u februaru biti održane u južnokorejskom Pyeongchangu, te je otkrio kako bi se dvije Koreje u bliskoj budućnosti trebale sastati kako bi raspravile o toj temi.

Mullen: Blizu nuklearnog rata

Bivši načelnik Zajedničkog štaba vojske SAD-a i penzionirani admiral Michael Mullen kazao je kako je SAD bliži nuklearnom ratu sa Sjevernom Korejom nego ikada prije.

“Mi smo u suštini bliže, po mom mišljenju, nuklearnom ratu sa Sjevernom Korejom nego ikada prije. Ne vidim mogućnosti da se taj problem riješi diplomatskim putem”, rekao je on za američke medije.

Mullen, koji je bio na čelu Združenih snaga za vrijeme i starijeg i mlađeg predsjednika Georgea Busha i Baracka Obame, rekao je kako je rastuća tenzija na Korejskom poluotoku primjer “nevjerovatno opasne klime” koju je stvorio aktuelni američki lider Donald Trump, koji je pokušao poremetiti tradicionalni američki pristup vanjskoj politici.

“On je nevjerovatno poremetio poštovanje prema institucijama, komentarima, vodstvu, gdje smo bili prethodnih 70 godina”, rekao je Mullen o odnosu Trampa prema vanjskoj politici.

Izvor: Agencije