Kim: Sjeverna Koreja će zadati udarac onima koji joj nameću sankcije

Kim Jong-un, Donald Trump
John Bolton je rekao je da SAD ne pokušavaju da isključe druge države iz tog procesa (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je izjavio da njegova zemlja treba zadati udarac onima koji joj nameću sankcije, tako da njezino gospodarstvo postane samodostatno, objavila je u četvrtak državna novinska agencija KCNA.

Kim je prvi put iznio sjevernokorejsko stajalište o drugome američko-sjevernokorejskom summitu u Hanoiju, koji je propao u veljači, i signalizirao trajni fokus na ekonomskom razvoju, strateški smjer koji je službeno proglašen kao prioritet u travnju prošle godine, prenosi Hina.

Što se tiče sjevernokorejske pozicije na summitu, Kim je rekao da treba udvostručiti napore kako bi se stvorilo samodostatno nacionalno gospodarstvo, “kako bi se nanio udarac neprijateljskim snagama, koje su zakrvavljenim očima pogrešno procijenile da bi sankcije mogle [Sjevernu Koreju] baciti na koljena”, prenosi KCNA.

Značaj ekonomskih napora

Čini se da je američko-sjevernokorejski angažman u slijepoj ulici od summita održanog u Hanoiju 27. i 28. veljače, koji je propao zbog razlika u stajalištima u pogledu toga kako je daleko Sjeverna Koreja voljna ići u ograničenju svojeg nuklearnog programa te u kojoj je mjeri SAD voljan ublažiti gospodarske sankcije.

Kim je nastavio naglašavati značaj gospodarskih napora proteklih tjedana, unatoč tome što sankcije nisu ublažene.

Državni mediji objavili su snimke i izvješća Kimova obilaska najmanje četiri mjesta važna za gospodarske projekte u pet dana proteklog tjedna.

Na sličnoj plenarnoj sjednici prošle godine Kim je službeno najavio “nove strateške smjernice”, koje se fokusiraju na napredak i poboljšanje životnih uvjeta Sjevernokorejaca, za razliku od prijašnjeg dvostranog pristupa, ekonomskog razvoja i razvoja nuklearnog oružja.

Tvrđi stav prema Washingtonu

Unatoč tome što nije eksplicitno imenovao “neprijateljske snage” koje su nametnule sankcije, Kim pokazuje tvrđe stajalište prema Washingtonu nego što je to bilo nedavno, drže analitičari.

Komentari su objavljeni uoči sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina u četvrtak u Washingtonu, na kojemu će dvojica čelnika razgovarati o Sjevernoj Koreji i drugim pitanjima saveza.

Moon je predložio da bi se sankcije mogle ublažiti, kako bi se omogućio međukorejski ekonomski dogovor, a zauzvrat bi Sjeverna Koreja mogla dati neke ustupke na nuklearnom planu, no zasad se Washington s time nije složio.

Izvor: Agencije