Kim prisustvovao testiranju novog raketnog bacača

Dva "projektila" su ispaljena u utorak u zoru iz pokrajine Južnog Pyongana (EPA)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nadgledao je testiranje velikog višecjevnog raketnog bacača, javila je državna agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je u utorak lansirala novu seriju projektila kratkog dometa, saopćili su južnokorejski zvaničnici.

Dva “projektila” su ispaljena u utorak u zoru iz pokrajine Južnog Pyongana, u središtu zemlje, u smjeru Japanskog mora, saopćio je generalni štab južnokorejske vojske, bez drugih pojedinosti.

Do novog testiranja sjevernokorejskih projektila došlo je samo nekoliko sati nakon što je zamjenik ministra vanjskih poslova Choe Son Hui saopćio da je Pjongjang spreman na sveobuhvatne razgovore sa SAD-om u krajem septembra.

Upozorenje Britanije

Velika Britanija također je pozvala Sjevernu Koreju da se pridržava svojih obaveza kako bi nastavila pregovore o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Zabrinuti smo zato što je Sjeverna Koreja provela još jednu rundu testiranja balističkih raketa kratkog dometa, što je još jedno jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”, navodi britansko ministarstvo vanjskih poslova.

UN je početkom septembra potvrdio da Sjeverna Koreja nastavlja raditi na svom programu nuklearnog oružja, ali je izbjegla sankcije.

Izvor: Agencije