Kim pisao Trumpu: Spreman sam za novi sastanak

Kim i Trump su se susreli tri puta od juna prošle godine (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da posjeti Pjongjang u pismu poslanom u augustu, objavio je u ponedjeljak južnokorejski list pozivajući se na diplomatske izvore, prenosi Hina.

Pismo, drugo koje je Trump primio od Kima prošlog mjeseca u trenutku dok su pregovori dvije zemlje o denuklearizaciji Sjeverne Koreje u zastoju, poslano je prije prošlosedmičnog testiranja sjevernokorejskih raketa kratkog dometa.

U drugom pismu, koje je poslano Trumpu u trećoj sedmici augusta, Kim je napisao da je spreman na novi samit s Trumpom, kazao je jedan izvor za list Joongang Ilbo, prenosi Hina.

Bijela kuća, State Department i sjevernokorejska misija pri UN-u nisu odgovorili na upite da potvrde informaciju.

Susreti Trumpa i Kima

Trump i Kim su se susreli tri puta od juna prošle godine kako bi razgovarali o načinima da se riješi kriza vezana uz sjevernokorejski raketni i nuklearni program, no nije postignut značajan napredak.

Zadnji put su se susreli u demilitariziranoj zoni između dvije Koreje u junu i suglasili su se da se obnove pregovori na nivou radnih grupa koji su u zastoju od drugog neuspješnog samita dvojice vođa u februaru u Vijetnamu.

Prošlosedmično testiranje sjevernokorejskih raketa kratkog dometa uslijedilo je tek nekoliko sati nakon što je zamjenica ministra vanjskih poslova Choe Son-hui rekla da je Sjeverna Koreja spremna na “sveobuhvatne razgovore” krajem mjeseca.

Trump je nakon toga rekao da bi bio spreman susresti se s Kimom kasnije tokom godine.

Trump je 9. augusta rekao da je primio “prekrasno pismo” na tri stranice od Kima i dodao da bi se opet mogao susresti s njim.

Izvor: Agencije