Kim obećao ‘veće poklone’ SAD-u nakon testa rakete

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nadgledao je raketnu probu „precizno vođene balističke rakete sposobne za ultraprecizan udar“ (Reuters)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un obećao je „veće poklone“ nakon posljednje provjere balističkih raketa, a ova izjava pojačala je tenzije koje su već na visokom nivou.

Kim je u ponedjeljak prisustvovao novoj provjeri balističkog projektila sa preciznim sistemom navođenja, te naredio razvoj snažnijih strateških komada oružja kako bi branio državu od Sjedinjenih Američkih Država.

Rekao je kako će njegova država razviti to oružje u više faza.

„On je izrazio uvjerenje kako bi veliki korak naprijed bio mogućnost slanja većih poklona Jenkijima u znak odmazde za američke vojne provokacije“, citirali su Kima u agenciji KCNA.

Projektil lansiran u ponedjeljak bio je opremljen naprednijom tehnologijom u odnosu na starije Hwasong rakete, što je sjevernokorejsko ime za klasu projektila Scud.

Uspješan test

Sjeverna Koreja saopćila je ranije kako je njena posljednja proba balističke rakete bila uspješna i kako je njen cilj bio testiranje novog sistema za precizno navođenje, prenose agencije.

Kako se navodi u saopćenju, balistička raketa odletjela je prema istoku i pogodila planiranu ciljnu tačku uz odstupanje od nekoliko metara, prenosi Yonhap.

Reuters navodi kako je Sjeverna Koreja ispalila u ponedjeljak najmanje jednu balističku raketu kratkog dometa koja je pala u more kod njene istočne obale, u posljednjoj fazi ubrzane serije raketnih proba kojima prkosi pritiscima iz svijeta i prijetnjama novim sankcijama.

Izvor: Agencije