Kim Jong-yang novi šef Interpola

Kim Jong-yang je pobijedio ruskog kandidata Aleksandra Prokopčuka, koji je smatran favoritom (EPA)

Interpol je u srijedu izabrao Južnokorejca Kim Jong-yanga za svog predsjednika, odbacivši kandidaturu ruskog favorita za tu dužnost.

Dvojica su kandidata bila u utrci za završetak mandata od četiri godine, koji je bivši kineski šef Meng Hongwei trebao dovršiti 2020. godine: sadašnji privremeni predsjednik, Južnokorejac Kim Jong-yang, i nekadašnji visoki ruski dužnosnik Aleksandar Prokopčuk.

Kima, aktualnog privremenog predsjednika, izabrale su zemlje članice Interpola na svojoj godišnjoj Općoj skupštini u Dubaiju.

Protivljenje ruskom kandidatu

On je pobijedio Prokopčuka, koji je smatran favoritom za tu dužnost.

Prokopčuk, rođen u Ukrajini, veteran je ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

Godine 2016. izabran je za potpredsjednika Interpola. Na toj dužnosti je i ostao nakon izbora Kima.

“Njegov rad će se, kao i prije, fokusirati na jačanje pozicije Interpola u međunarodnoj policijskoj zajednici i povećanju efikasnosti aktivnosti organizacije”, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva unutarnjih poslova Irina Volk.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u utorak da Sjedinjene Američke Države “čvrsto podupiru” južnokorejskog kandidata za predsjednika Interpola u utrci s ruskim suparnikom.

Međunarodna policijska organizacija ostala je bez predsjednika nakon nagle “ostavke” Menga Hongweija, koji je u Kini optužen za korupciju i zagonetno je nestao početkom listopada, dok je boravio u posjetu domovini.

Premda je predsjednička dužnost više počasne nego operativne naravi, kandidatura ruskog generala izazvala je gnjev kritičara Moskve, zbog straha da bi svjetska policija mogla postati oruđe u službi Rusije.

Moskva: Neprihvatljiva politizacija

Četvero američkih senatora su u otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak pozvali predstavnike 192 zemlje članice Interpola da odbiju Prokopčukovu kandidaturu.

Reakcija Kremlja bila je štura, njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov je u utorak izrazio negodovanje zbog “svojevrsnog upletanja”.

Rusko Ministarstvo unutarnjih poslova je ocijenilo da je “neprihvatljiva politizacija” te “strukovne međunarodne organizacije”.

Izvor: Agencije