Kim Jong-un se nakon tri sedmice ‘pojavio u javnosti’

Autentičnost fotografija objavljenih na web stranici novina Rodong Sinmun ne može se potvrditi (Reuters)

Kim Jong-un učestvovao je u petak na otvorenju fabrike gnojiva, javila je službena agencija KCNA, izvijestivši o prvom pojavljivanju sjevernokorejskog čelnika u javnosti nakon višesedmičnom nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju.

“Vrhovni vođa Kim Jong-un reže vrpcu na otvorenju fabrike fosfatnog gnojiva u Sunchonu”, izvijestila je KCNA.

“Učestvovao je na svečanosti” i svi “prisutni dočekali su ga povikom hura!” kada se pojavio, dodaje agencija, prenosi Hina.

Kim se može vidjeti na fotografijama kako se smije i razgovara sa ljudima sa strane na ceremoniji presijecanja vrpce.

Međutim, autentičnost fotografija objavljenih na web stranici novina Rodong Sinmun ne može se potvrditi. 

Američki predsjednik Donald Trump nije u petak htio komentirati informacije sjevernokorejske novinske agencije.

Nagađanja o zdravlju

Sjevernokorejski čelnik nije se pojavio u javnosti od 11. aprila kada je predsjedavao sastankom politbiroa. Dan poslije su službena glasila pisala da je pregledao borbene avione u vojnoj bazi.

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong-una počela su se postavljati jer nije došao na proslavu 15. aprila, dan kada se obilježava rođendan osnivača države Kim Il-sunga, njegovog djeda.

Prvi je o zdravlju Kim Jong-una 21. aprila počeo nagađati Daily NK, internetski medij u kojem uglavnom pišu Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje.

Pozivajući se na nepoznate izvore u zemlji pisao je da zdravstveno stanje Kim Jong-una (35) zabrinjava i da osim ovisnosti o cigaretama, pati od pretilosti i stresa zbog iscrpljenosti poslom.

Američki mediji su tada izvijestili da SAD “pažljivo prate informacije” po kojima mu je život ugrožen nakon operacije.

Zdravlje sjevernokorejskog čelnika je dobro čuvana državna tajna u toj zemlji koja je zatvorena prema svijetu i gdje medijske slobode ne postoje.

Izvor: Agencije