Kim Jong-un priprema još nuklearnih bombi

Nuklearni eksperiment bio je mjera samoodbrane, navodi Kim Jong-un (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, potaknut “velikim uspjehom” detoniranja hidrogenske bombe, naredio je svojim naučnicima da izrade još nuklearnih bombi, jačih od one koja je nedavno detonirana.

Vijest o ambicijama Kim Jong-una dolazi svega dan nakon što je SAD premjestio svoje moćne avione prema sjeveru zemlje, kako bi pokazali “zube” Pjongjangu.

Objava četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog eksperimenta naišla je na brojne međunarodne osude, no većina stručnjaka sumnja da je doista riječ o hidrogenskoj bombi, kako je ustvrdio Pjongjang.

Ovaj je nuklearni eksperiment bio “mjera samoodbrane kako bi se na efikasan način odbranio mir na korejskom poluotoku i regionalna sigurnost, koja je suočena s prijetnjama nuklearnog rata koje proizvode imperijalisti predvođeni Sjedinjenim Državama”, kazao je sjevernokorejski čelnik, prenosi službena novinska agencija KCNA.

Probe izazvale sankcije

“Riječ je o legitimnom pravu suverene države, pravednoj akciji koju nijedna osoba ne može kritizirati”, dodao je Kim Jong-un.

Sjeverna Koreja je tri puta do sada ispitala atomsku bombu, koja svoju eksplozivnu energiju proizvodi procesom nuklearne fuzije: 2006, 2009. i 2013. godine.

Zbog tih testiranja je više puta kažnjena međunarodnim sankcijama.

Hidrogenska bomba svoju eksplozivnu energiju dobija fuzijom i proizvodi mnogo jaču eksploziju te bi uspješno testiranje takve bombe predstavljalo velik napredak u vojnom nuklearnom programu.

Svjetske sile i organizacije odmah su osudile sjevernokorejski eksperiment, ali stručnjaci širom svijeta izrazili su oprez prema tvrdnjama Pjongjanga, mada zabilježena seizmička aktivnost odgovara mnogo slabijoj eksploziji.

SAD je 28.000 svojih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji stavio u stanje najveće pripravnosti, javlja u ponedjeljak agencija Yonhap i podsjeća da je ta odluka uslijedila nakon što je Sjeverna Koreja izvela pokus s atomskom bombom.

Zapovjednik zajedničkih južnokorejskih i američkih borbenih snaga Curtis Scaparotti naredbu je izdao tokom inspekcije snaga, dodaje agencija.

Vojni manevri u februaru

“Želim da na dugoročno razdoblje zadržite stepen najveće pripravnosti, jer su pred nama zajednički vojni manevri”, kazao je Scaparotti.

Južna Koreja i SAD bi trebali krajem februara održati tradicionalne godišnje vojne vježbe.

Južnokorejski general Lee Sun Jin je upozorio da bi Pjongjang na vojne vježbe mogao odgovoriti provokativnim akcijama.

Kao odgovor na izvedeni nuklearni pokus Sjeverne Koreje u prošlu srijedu, američka vojska je u nedjelju iznad područja Korejskog poluotoka uputila bombarder B-52.

Izvor: Agencije