Kim Jong-un pozvao papu Franju u posjetu

Kim je rekao Moonu za svoju želju da se sastane s papom za vrijeme prošlogodišnjeg susreta dvojice vođa (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pozvao je papu Franju da posjeti Pjongjang, poželivši mu toplu dobrodošlicu, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja i Vatikan nemaju formalnih diplomatskih veza.

Prema priopćenju iz ureda južnokorejskog predsjenika Moon Jae-ina, svrha tog poteza je naglasiti mirovne napore na Korejskom poluotoku.

Potvrđeno je i da će Moon prenijeti Kimov poziv kada se sastane s papom tijekom posjeta Europi, rekao je glasnogovornik Plave kuće Kim Eui-kyeom.

“Predsjednik Moon posjetit će Vatikan 17. i 18. listopada, da ponovno potvrdi blagoslov i potporu miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku. Kad se sastane s papom Franjom, prenijet će poruku predsjednika Kima da mu želi žarku dobrodošlicu ako posjeti Pjongjang”, rekao je glasnogovornik na konferenciji za novinare.

Franjo prvo ide u Japan

Kim je kazao Moonu za svoju želju da se sastane s papom za vrijeme prošlogodišnjeg susreta dvojice vođa, dodao je glasnogovornik Kim, ne navodeći vrijeme susreta.

Papa je ranije rekao da želi posjetiti Japan sljedeće godine.

Sjevernokorejski Ustav jamči vjerske slobode sve dok ne potkopavaju državu, no osim nekoliko mjesta za molitvu pod državnom kontrolom, nije dopuštena otvorena vjerska praksa.

Poziv papi prvi je poziv sjevernokorejskoga vođe od 2000. godine.

Premda se taj susret, koji je predložio Kimov otac Kim Jong-il, nikad nije ostvario, plan za papin posjet uslijedio je tek ove godine.

Izvor: Agencije