Kim Jong-un pozdravlja uspostavu klime povjerenja i dijaloga

Kim je istakao daljnju orijentaciju na unapređenje odnosa Sjever – Jug (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pozdravio je napore na uspostavi “klime povjerenja i dijaloga” između dvije Koreje nakon što je razgovarao s predstavnicima izaslanstva Sjeverne Koreje, koje se vratilo iz trodnevne posjete Južnoj Koreji, gdje je prisustvovalo otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu, objavila je u utorak sjevernokorejska državna agencija, a prenijela južnokorejska novinska agencija Yonhap.

“Važno je nastaviti s dobrim rezultatima daljnjim oživljavanjem klime pomirenja i dijaloga, koju je stvorila snažna želja i zajednička volja Sjeverne i Južne Koreje, a zamah joj dale Zimske olimpijske igre”, citirala je Kimove riječi upućene sjevernokorejskoj delegaciji Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Izaslanstvo je formalno predvodio Kim Yong-nam, predsjednik Predsjedništva Skupštine Sjeverne Koreje, no stvarnu vodeću ulogu imala je moćna Kimova sestra Kim Yo-jong, koja je proslijedila poziv svog brata južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu da posjeti Sjevernu Koreju.

Kim Yo-jong detaljno je izvijestila sjevernokorejskog vođu o svom susretu s Moonom i potezima američke strane, navodi KCNA u saopćenju, govoreći o njenim kratkim susretima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, koji je prošle sedmice također posjetio Južnu Koreju.

Potezi pomirenja

Kim Jong-un ocijenio je da su napori Južne Koreje da se njihovoj posjeti posveti prioritetna pažnja bili “vrlo impresivni”, te izrazio zahvalnost na tome.

Također je istakao daljnju orijentaciju na unapređenje odnosa Sjever – Jug i dao važna uputstva odgovarajućim službama da preduzmu praktične mjere za to, dodaje KCNA u izvještaju koji označava nastavak serije pomirljivih poteza dvije Koreje.

Nakon prošlogodišnje eskalacije napetosti zbog sjevernokorejskih testiranja balističkih raketa, vodstva dvije Koreje povukla su niz poteza povodom Zimskih olimpijskih igara koji su omogućili otopljavanje odnosa na Korejskom poluotoku.

To je potaklo nade da će Sjeverna Koreja pristati na pregovore o denuklearizaciji s Penceom, koji je izrazio spremnost na razgovore sa sjevernokorejskim režimom u izjavi novinarima na letu za SAD iz Južne Koreje, navodi agencija Yonhap.

Izvor: Agencije