Kim Jong-un odbio poziv da posjeti Južnu Koreju

Moon Jae-in se zalaže za zbližavanje s Pjongjangom i sastao se s Kim Jong-unom tri puta prošle godine (EPA)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un odbio je poziv predsjednika Moon Jae-ina da posjeti Južnu Koreju naredne sedmice, objavili su u četvrtak južnokorejski mediji.

Južna Koreja je naredne sedmice domaćin samita lidera jugoistočne Azije u lučkom gradu Busanu, a Moon je izrazio nadu da će Kim učestvovati na tom skupu, prenosi Beta.

Lider Sjeverne Koreje dobio je 5. novembra lično pismo od Moona, ali je poziv odbio, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA i dodala da Južna Koreja ne poštuje odluke dogovorene između dvije zemlje i podriva bilateralne odnose jer se suviše oslanja na SAD.

“Kako možemo sjesti s nekim i rješavati probleme s takvim partnerom koji sve pažljivo prenosi nekome spolja i nema ni nezavisnost niti autonomnu viziju?”, navela je KCNA.

‘Sastanak ne bi ničemu služio’

S obzirom na neuspjeh prethodnih susreta, sastanak Sjever – Jug je samo forme radi, ne bi ničemu služio, dodala je skevernokorejska agencija.

Moon se već dugo zalaže za zbližavanje s Pjongjangom i sastao se s Kimom tri puta tokom prošle godine.

Također je doprinio organiziranju prvog samita Kima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u junu 2018. godine u Singapuru.

Međutim, odnosi između dvije Koreje su zahladili nakon neuspjelog drugog samita Trumpa i Kima u februaru ove godine u Hanoju.

Pjongjang zamjera Seulu zajedničke vojne vježbe sa SAD-om i suspendirao je skoro sve zajedničke projekte.

Izvor: Agencije