Kim Jong-un nadzirao vježbu lansiranja projektila

Kim Jong-un nadzirao je u subotu udarnu vježbu lansiranja projektila (Reuters)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadzirao je u subotu “udarnu vježbu” lansiranja projektila u more na istočnoj obali, izvijestili su u nedjelju državni mediji.

Svrha ove vježbe bila je testirati izvedbe “velikih kalibara višestrukih raketnih bacača i taktički navođenog oružja od strane obrambenih jedinica”, saopćila je sjevernokorejska središnja novinska agencija, implicirajući da nije riječ o balističkim raketama velikog dometa koje Sjedinjene Države smatraju prijetnjom, prenosi Reuters.

U izvještaju se navodi da je Kim izdao nalog za lansiranje i naglasio potrebu za “povećanjem borbenih sposobnosti kako bi se branila politička suverenost i ekonomska samoodrživost” Sjeverne Koreje suočene s prijetnjama i invazijama.

Spriječiti eskalaciju vojne napetosti

Izjava je uslijedila dan nakon posljednjeg lansiranja, što su analitičari protumačili kao pokušaj pritiska na Washington da popusti u pregovorima o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa nakon što je samit u februaru završio neuspjehom.

Južna Koreja je u subotu pozvala svog komunističkog susjeda da “zaustavi djela koja eskaliraju vojne napetosti na Korejskom poluostrvu”, dok je Trump na Twitteru objavio kako je još uvjeren da bi mogao postići dogovor s Kimom.

Projektili, ispaljeni iz grada Wonsana oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu letjeli su 70 do 200 km u sjeveroistočnom smjeru, izvijestila je južnokorejska vojska u subotu.

Izvor: Agencije