Kim Jong-un doputovao u posjetu Kini

Povorka u Pekingu u kojoj je, navodno, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un doputovao je u četverodnevnu posjetu Kini na poziv predsjednika najmnogoljudnije zemlje svijeta Xija Jinpinga, dok jačaju napori na pripremi njegovog drugog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Korejska centralna novinska agencija (KCNA) u utorak je objavila da je Kim na put krenuo u ponedjeljak poslijepodne privatnim vozom, zajedno sa suprugom Ri Sol-ju i sjevernokorejskim zvaničnicima.

U utorak ujutro, kako tvrde mediji, uočena je povorka koja je ulazila u željezničku stanicu u Pekingu, dok je policija blokirala cestu.

KCNA navodi da je Kim na stanici u Pekingu toplo primljen od zvaničnika Komunističke partije, vlade i vojske Kine.

‘Kim uključuje Kinu u proces’

Tokom boravka u Kini, koja je Sjevernoj Koreji ključni diplomatski saveznik i glavni trgovinski partner, Kim će održati četvrti samit sa Xijem.

Ova posjeta uslijedila je sedmicu nakon što je Kim upozorio da će u slučaju da SAD zadrži sankcije i pritisak prema njoj Sjeverna Koreja razmotriti da zauzme drugačiji kurs.

Prošle godine Kim je triput putovao u Kinu kako bi se sastao sa Xijem, prije i poslije susreta s Trumpom, kao i između samita s južnokorejskim predsjednikom Moonom Jae-inom.

“Zanimljivo je da su sve Kimove posjete tokom prošle godine bile prije ili poslije njegovih krupnih diplomatskih poteza”, rekla je za Al Jazeeru Divya Gopalan u raportu iz Hong Konga.

“I ovog puta čini se da želi uključiti Xija i Kinu u proces. Kina, naravno, želi igrati važnu ulogu u bilo kakvim aktivnostima između Sjeverne Koreje i SAD-a.”

Analitičari, također, vjeruju da Kim želi iskoristiti činjenicu da su odnosi između Kine i SAD-a ugroženi trgovinskim ratom između dvije zemlje kako bi Sjeverna Koreja izvukla maksimum od očekivanih razgovora, misli Gopalan.

“Uključivanje Kine moglo bi biti ključan strateški potez Sjeverne Koreje”, dodala je.

Posjeta se, također, podudara s Kimovim 35. rođendanom, koji je, kako kažu južnokorejski zvaničnici, padao u ponedjeljak.

Susret dvije delegacije u Vijetnamu

Osim toga, putovanje se događa nakon što su se, prema nepotvrđenim izvorima, predstavnici Sjeverne Koreje i SAD-a sastali u Vijetnamu kako bi razgovarali o lokaciji drugog samita Kima i Trumpa, na kojem bi trebali biti nastavljeni razgovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Na prethodnom samitu u Singapuru dva čelnika potpisala su sporazum o denuklearizaciji, ali otad nije bilo napretka u vezi s tim pitanjem, dok su se Pjongjang i Washington raspravljali o interpretaciji potpisanog dokumenta.

Kim je u novogodišnjem obraćanju naveo da je posvećen denuklearizaciji, ali je dodao da će napredak biti brži ako SAD uzvrati odgovarajućom reakcijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije