Kim i Xi: Ozbiljni i komplicirani međunarodni odnosi

Kina je jedini veći saveznik Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i kineski predsjednik Xi Jinping zaključili su kako je jačanje bilateralnih veza u vrijeme “ozbiljnih i kompliciranih” međunarodnih odnosa dobro za obje države i regionalni mir, izvijestila je u petak sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Xi je u Pjongjang stigao u četvrtak u dvodnevnu posjetu kako bi dao podršku savezniku Kimu, koji je pod pritiskom sankcija Ujedinjenih naroda zbog svojih nuklearnih i balističkih programa te neuspjeha u pregovorima o denuklearizaciji sa SAD-om.

Prva posjeta kineskog čelnika u posljednjih 14 godina odvija se sedmicu prije nego što će se Xi sastati s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom na samitu G20 u Osaki, dok traju njihove trgovinske nesuglasice.

Bliska strateška komunikacija

Kim je rekao kako je Xijeva posjeta “ključna” kako bi pokazali svijetu nepromjenljivo prijateljstvo dvije zemlje, tvrdi KCNA.

Kina je jedini veći saveznik Sjeverne Koreje.

Xi je kazao kako su se Peking i Pjongjang usuglasili da je rješavanje nuklearnog problema Korejskog poluotoka političkim putem “neizbježan trend” te da se treba nastaviti s mirovnim pregovorima, navodi kineska agencija Xinhua.

Dvojica vođa dogovorila su se održati blisku stratešku komunikaciju te produbiti suradnju na različitim poljima, dodala je KCNA.

Xi je u četvrtak pohvalio napore Pjongjanga prema denuklearizaciji te rekao kako se svijet nada da će Sjeverna Koreja i SAD uspješno dovršiti pregovore.

Od neuspjelog summita Trumpa i Kima u Hanoju ranije ove godine, Pjongjang je proveo nekoliko testiranja oružja te upozorio na “zbilja neželjene posljedice” ukoliko SAD ne bude fleksibilniji.

‘Neporaženi socijalizam’

Xi je na večeri u četvrtak poručio kako Kina snažno podupire Kimovu želju za političkim rješenjem problema Korejskog poluotoka i stvaranje dobrih uslova za razvoj putem “nove strateške rute”, navodi KCNA.

Iskazujući bliske veze Kine i Sjeverne Koreje, Xi je u četvrtak navečer s Kimom prisustvovao gimnastičko-umjetničkoj predstavi “Neporaženi socijalizam” na velikom stadionu “Prvi maj”.

KCNA je izvijestila kako je izvedba posebno pripremljena za kinesku posjetu te su izvedene pjesme poput “Bez komunističke partije, nema nove Kine” te “Volim te, Kina”.

Izvor: Agencije